Alena Vitásková: Podomní prodejci

Dávejte si pozor na podomní prodejce energetiky!

Dávejte si pozor na podomní prodejce energetiky! Zdroj: Shutterstock.com

Od spotřebitelů i z médií se Energetický regulační úřad čas od času dozvídá, že „pracovníci ERÚ“ u někoho zvonili, nabízeli služby nebo chtěli kontrolovat faktury. To však není možné. Pracovníci ERÚ nechodí po domácnostech a nenabízejí nějaké služby ani změnu dodavatele.

Jedná se o jednu z nekalých praktik některých podomních prodejců. Ti se rádi zaštitují tím, že jsou z ERÚ a jdou zkontrolovat fakturu. Chtějí z dotyčného dokument vymámit, aby z něj zjistili veškeré údaje o odběrateli, odběrném místě, dodavateli i spotřebě. Pokud jim člověk něco podepíše, mohou toho zneužít a uzavřít nevýhodnou smlouvu za jeho zády. Někteří podomní prodejci podpisy nezřídka i falšují.

Pracovníci regulátora kontroly faktur rozhodně nedělají. Úřad proto varuje, aby lidé kohokoli, kdo se „značkou“ ERÚ ohání, zásadně nevpouštěli do domu či bytu. Je to právně postižitelná klamavá obchodní praktika, dotyčný také může zavolat policii.

K podobnému švindlu někteří podomní prodejci využívají i značku konkurenčních obchodníků. Pokud má odběratel zájem si jejich nabídku vyslechnout, nechť vždy žádá průkaz podomního prodejce a jeho identifikační údaje.

Pokud už se člověk stal obětí podvodníka, má potíže se smlouvanu na dodávku energií nebo se změnou dodavatele, může se obrátit na regulační úřad s žádostí o pomoc – a to osobně, telefonicky nebo písemně, ať už klasickou poštou, nebo elektronicky.