ArcelorMittal a Nippon Steel za 130 miliard korun převezmou indickou ocelárnu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

hutnictví, ocelárny
2
Fotogalerie

Zadluženou indickou ocelárnu Essar Steel India získají ArcelorMittal a japonská Nippon Steel & Sumitomo Metal. Věřitelský výbor schválil jejich společnou nabídku na převzetí Essar Steel v hodnotě 420 miliard rupií (130,1 miliardy korun). Informovala o tom agentura Reuters. Převzetí bude znamenat první účast globálních ocelárenských gigantů na rychle rostoucím indickém trhu bez místního partnera.

Plánem ArcelorMittal a Nippon Steel je zdvojnásobit v příštích letech produkci firmy. „Dlouhodobým záměrem je zvýšit odbyt oceli na 12 až 15 milionů tun přidáním nového majetku z oblasti železa a výroby oceli,“ uvedl ArcelorMittal. Současná roční kapacita Essar Steel je deset milionů tun, firma ale vyrábí zhruba 6,5 milionu tun ročně kvůli omezeným dodávkám železné rudy a nedostatku plynu na provoz pece.

Schválením plánu končí zhruba rok trvající tahanice o jeden z nejatraktivnějších majetků v Indii v insolvenci. Essar Steel patří mezi deset největších indických dlužníků, kteří byli loni dotlačeni k úpadkovému soudu nařízením centrální banky, jehož cílem bylo očistit ekonomiku od špatných úvěrů v objemu 147 miliard dolarů (3,3 bilionu korun).

ArcelorMittal dodal, že kromě částky 420 miliard rupií, která má být použita na splacení dluhu, investuje do provozu firmy dalších 80 miliard rupií. V Essar Steel pak bude vlastnit většinový podíl, Nippon Steel bude vlastnit téměř stejný podíl.

Společnost ArcelorMittal se nedávno dohodla na převzetí největší evropské ocelárny Ilva. Kvůli tomu prodává mimo jiné svou ostravskou huť. ArcelorMittal je největším producentem oceli na světě. Na celosvětové produkci se podílí zhruba šesti procenty. Sídlo firmy je v Lucembursku.