Areál lounské vagonky si pronajme DAKO-CZ. Práci nabízí i zaměstnancům zkrachovalého podniku

Lounská vagonka

Lounská vagonka Zdroj: ČTK

Areál lounské vagonky společnosti Heavy Machinery Services (HMS) bude využívat firma firma DAKO-CZ. Jediný český výrobce brzdových systémů pro kolejová vozidla si komplex pronajal od insolvenční správkyně. Cílem operace je záchrana lounské vagonky. V pondělí to uvedla insolvenční správkyně Petra Hýsková. DAKO-CZ počítá, že využije zaměstnance, kteří ve vagonce působí. Řekl to mluvčí DAKO-CZ Andrej Čírtek.

Českobudějovický krajský soud koncem června znovu zamítl reorganizaci společnosti HMS, která má sídlo v Českých Velenicích na Jindřichohradecku. Soud zároveň na majetek firmy prohlásil konkurz a na 21. srpna svolal schůzi věřitelů.

"Po vyhlášení konkurzu jsem jednala v zájmu věřitelů, mezi kterými jsou i státní organizace, banky či dodavatelé, aby nedošlo k dalšímu snížení hodnoty HMS a aby byly maximálně uspokojeny všechny pohledávky. Stěžejní je, aby v areálu HMS zůstala zachována výroba tak, aby podnik i jeho zaměstnanci měli do budoucna perspektivu," uvedla Hýsková.

Vagonka v Lounech dluží věřitelům téměř 3,3 miliardy korun a od roku 2014 je v úpadku. V areálu v poslední době hospodařila společnost Legios Loco, která podle Hýskové převzala obchodní záležistosti po HMS. "Bohužel stejně jako v případě celého insolvenčního řízení firma Legios Loco nespolupracuje a naopak jedná obstrukčně tak, aby cíle konkurzu nebylo dosaženo," uvedla Hýsková. Zástupci Legios Loco to popírají a tvrdí, že insolvenční správkyně svým jednáním ohrožuje miliardový majetek firmy.

Podle zástupců firmy Legios Loco, která z těchto prostor dostala zcela nestandardně okamžitou výpověď, se jedná o důsledek nekalého konkurenčního boje. "Jednoznačně se potvrzuje podezření z dlouhodobě připravovaného nepřátelského převzetí jednou předem vybranou ekonomickou skupinou," uvedl generální ředitel Legios Loco Petr Vlček.

DAKO-CZ by podle Čírtka mělo využívat celý areál vagonky v Lounech. "Nájemce doufá, že postupně využije potenciál zkušených pracovníků z regionu včetně těch, kteří doposavad pracovali pro společnosti HMS nebo Legios Loco. Ani jedna z těchto společností ale nepředala evidenci svých zaměstnanců, proto DAKO-CZ uvítá, když se na ní zaměstnanci těchto firem v případě zájmu o spolupráci obrátí přímo," uvedl Čírtek.

V areálu vagonky v Lounech v pondělí v noci opět zasahovali policisté. Podle nich se jednalo o zatím blíže nespecifikovanou konfliktní situaci. Policie v areálu zasahovala už před týdnem. Podle neoficiálních informací tehdy skupina lidí chtěla zabránit insolvenční správkyni v inventarizaci majetku ve firmě.