Areva čeká ztrátu téměř pět miliard eur. Hlavně kvůli finské elektrárně

Jaderná elektrárna na finském ostrově Olkiluoto

Jaderná elektrárna na finském ostrově Olkiluoto Zdroj: CC: (CC BY-SA 3.0)/Kallerna/wikimedia.org

Francouzský dodavatel technologií pro jaderné elektrárny Areva varoval, že za celý loňský rok očekává čistou ztrátu 4,9 miliardy eur (134,6 miliardy korun). Důvodem jsou hlavně odpisy spojené se zpožděním reaktoru Olkiluoto 3 ve Finsku. Pro Arevu je to již páté varování před výší hospodaření za sedm měsíců.

Areva nyní připravuje novou strategii na snížení dluhu a obnovení ziskovosti. Představit ji má příští týden spolu s detailními výsledky hospodaření.

Společnost, kterou kontroluje stát, dostala v lednu nové vedení. Generální ředitel Philippe Knoche a předseda správní rady Philippe Varin nyní představí plány, jak hodlají vyřešit roky špatného řízení projektů, zpomalení jaderného odvětví od jaderného neštěstí ve Fukušimě v roce 2011 a jak budou bojovat se silnou konkurencí z Ruska, Japonska a Jižní Koreje.

Knoche a Varin rovněž také musí snížit dluh Arevy, který podle propočtů Thomson Reuters činí 5,77 miliardy eur. V září 2016 vyprší splatnost dluhopisů za 975 milionů eur a další dluh musí firma splatit v roce 2017. Nový tým tak má nejvýše 18 měsíců na snížení nákladů a prodej majetku, jinak bude muset požádat stát o kapitálovou injekci.

Akce strmě klesají

„Nová ztráta je vyšší než tržní hodnota Arevy. To donutí firmu brzy oznámit navýšení kapitálu,“ dodal analytik Mirabaud Securities John Plassard.

Akcie Arevy

Zvýšení kapitálu na trhu je však pro firmu nyní téměř nemožné, kvůli hodnocení dluhu firmy v neinvestiční kategorii. Akcie společnosti za posledních 12 měsíců klesly o 55 procent. Firma také nemá na prodej větší majetek, o kterém by mohla říct, že je její vedlejší.

Arevě se také nevyplatila její snaha o expanzi do oblasti obnovitelných zdrojů energie. Její aktivity v této oblasti jsou převážně rovněž ztrátové.

Rosatom chce Finům dokázat, že jadernou elektrárnu postaví lépe než Areva