Areva chce o Temelín bojovat do poslední instance

Temelín

Temelín Zdroj: ctk

Francouzská společnost Areva, která byla vyloučena z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, se nehodlá boje boje o stomiliardovou zakázku vzdát. Podle zástupců firmy byla jí nabídnutá cena v pořádku a způsob jejího vyřazení nestandardní. Za své stanovisko chce Areva bojovat u soudu poslední možné instance.

Podle regionálního ředitele Arevy pro střední Evropu Thomase Eprona firma garantovala v dodané dokumentaci, že konečná cena za zakázku nepřesáhne určitou hranici a náklady odhadované na 200 až 300 miliard korun se nezvýší na mnohonásobek.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž listu sdělil, že nabídka Arevy v řadě bodů nesplnila předem definovaná vylučující kritéria ani zákonný rámec a ČEZ u každého bodu detailně popsal důvod. „Areva dostála všem požadavkům ČEZ v zadávací dokumentaci včetně fixní ceny. Areva dodala fixní cenu, její struktura byla definována ČEZ a Areva stoprocentně respektovala tento požadavek,“ řekl deníku Dnes Epron.

ČEZ zatím přesné důvody vyřazení Arevy nezveřejnil, aby situaci před konečným dořešením ještě nezhoršil. Podle deníku firma nesplnila sedm nebo osm ze stovky vylučovacích kritérií, garance fixní ceny byla jenom jedním z nich. Proto už ČEZ další nabídky ani nekonzultoval.

Spor o správnost vyřazení může podle listu zkomplikovat i to, že ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) prozradil informaci o výpadku Arevy při návštěvě Paříže ještě předtím, než ji oficiálně zveřejnil ČEZ.

ČEZ zatím smlouvu s případným vítězem tendru nesmí. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal předběžné opatření. Věcí se zabývá na podnět Arevy.