Areva po Temelínu přijde o zakázku na reaktor ve Finsku

Budova Arevy

Budova Arevy Zdroj: Profimedia.cz

Po loňském vyřazení ze soutěže o dostavbu Temelína čeká francouzská jaderná skupina Areva další ránu. Tentokrát ve Finsku. Zakázku mají získat Japonci.

Francouzská Areva byla loni v říjnu vyloučena z tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže toto rozhodnutí v lednu potvrdil. Firma se ale znovu odvolala a žádá o pozastavení výběrového řízení. Společnost ČEZ nyní posuzuje nabídky Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200. Další neúspěch společnost zřejmě čeká ve Finsku.

Skupina Areva předpokládá, že bude vyřazena z jednání o dodávce velkého reaktoru pro finské jaderné konsorcium Fennovoima. Bude to důsledek toho, že finská skupina po odchodu německé energetické společnosti E.ON změnila své plány, řekl dnes mluvčí Arevy. Zakázku tak podle všeho získá japonská Toshiba, která vlastní amerického výrobce jaderných zařízení Westinghouse.

„Vyrozuměli jsme, že pokračují v jednání o velkém reaktoru pouze s jedním potenciálním dodavatelem. Budeme ale nadále jednat o dodávkách menších reaktorů,“ řekl mluvčí. E.ON, který byl hlavním akcionářem Fennovoimy s podílem 34 procent, se loni rozhodl tento projekt opustit.

Fennovoima se rozhoduje, zda zakázku na velký reaktor pro plánovanou jadernou elektrárnu v Pyhajoki v severním Finsku zadá Arevě nebo Toshibě. Podle mluvčího by mělo konsorcium oznámit rozhodnutí v pondělí.

Projekt konsorcia Fennovoima by měl stát čtyři až šest miliard eur (až 153 miliard korun). Stavba elektrárny by měla začít v roce 2015. Finský parlament schválil výstavbu v roce 2010.