Armaturka MSA otevře pobočku v Emirátech, dodá tam ventily za 200 milionů

Potrubí připravené pro stavbu ropovodu

Potrubí připravené pro stavbu ropovodu Zdroj: ctk/AP

Česká armaturka MSA, člen skupiny Rimera Group, podepsala ve Spojených arabských emirátech (SAE) kontrakty za zhruba 200 milionů korun. Největší ropné společnosti na světě Saudi Aramco dodá kulové kohouty pro ropná a plynová potrubí. Podpis se uskutečnil za účasti prezidenta Miloše Zemana, který je na státní návštěvě SAE.

Firma v Abú Zabí, hlavním městě SAE, podepsala tři kontrakty. „Dva jsou na ropné produkty, jeden na plynový. Celkově jsou v objemu zhruba 200 milionů,“ řekl obchodní ředitel firmy Roman Baláž. „Na těchto kontraktech jsme pracovali dlouhodobě a vyhráli jsme v celosvětové konkurenci,“ dodal.

Největší zakázku tvoří objednávka na 11 speciálních kulových kohoutů na plynovod. „Jsou specifické speciální konstrukcí těsnění. Je to největší rozměr, který u nás vyrábíme,“ poznamenal Baláž. Každý z kohoutů váží 35 tun, vysoké jsou přes tři metry.

Společnost ve své tiskové zprávě uvedla, že objednané armatury jsou určeny pro projekt výstavby plynovodu spojujícího východní a západní pobřeží Saúdské Arábie. Dokončení první fáze projektu za 1,65 miliardy dolarů se plánuje na rok 2017.

Snaha obnovit dřívější spolupráci

Další dvě zakázky se týkají dodávek armatur na prodloužení ropných tras v Saúdské Arábii. MSA považuje trh na Blízkém východě za prioritní, plánuje tu proto také otevřít svou pobočku MSA Middle East. Ročně by společnost do oblasti ráda dodala zboží za 15 milionů euro. „Tyto kontrakty nám otevřou dveře i do jiných tendrů,“ řekl k uzavřeným smlouvám Baláž.

Do SAE se Zemanem přicestovaly asi čtyři desítky podnikatelů. Někteří z nich se pokouší na Blízkém východě a Arabském poloostrově získat nové trhy, jako například Škoda Praha, která podniká v oblasti tepelných a jaderných elektráren. „Chceme navázat na spolupráci, která tu byla tradiční koncem 80. a začátkem 90. let,“ řekl za společnost Karel Duba. Arabskou oblast označil za náročný trh, který vyžaduje kvalitu. „Věříme, že můžeme obstát,“ poznamenal. Zástupci firmy měli během cesty jednání s možnými partnery v Jordánsku i SAE