Aston Martin chce utopit dluhy, vydá dluhopisy

Aston Martin Vanquish S Volante

Aston Martin Vanquish S Volante Zdroj: Autorevue.cz

Aston Martin Vanquish S Volante
Aston Martin Vanquish S Volante
Aston Martin Vanquish S Volante
Aston Martin Vanquish S Volante
Aston Martin Lagonda
17
Fotogalerie

Britská automobilka Aston Martin proslulá svými sportovními vozy se už devět let v řadě potácí ve ztrátě. Dluh, který v současné době činí 600 milionů dolarů (asi 15 miliard korun), chce refinancovat pomocí dluhopisů. 

Jejich hodnota by měla činit 530 milionů liber, dluhopisy však společnost vydá také v dolarech. Doposud společnost získávala kapitál například vydáváním preferenčních akcií, nyní by však chtěla zaujmout širší spektrum investorů. Utlumení dluhů se má automobilce povést také díky tomu, že velká část peněz, které nyní firmě chybí, putovala do nové firemní strategie pro „druhé století“. To první uzavřel Aston Martin v roce 2013, nyní se tak snaží otevřít novou kapitolu své existence.

„Společnost investovala veškerý svůj kapitál na to, aby obměnila celé portfolio svých automobilů najednou, což není udržitelné, ale u Aston Martinu se jednalo o nutnost,“ řekl pro agenturu Bloomberg Brian Studioso z analytické společnosti CreditSights. S dluhopisy navíc přichází Aston Martin ve chvíli, kdy po nich v oboru výrazně roste poptávka, oproti loňskému roku více než dvojnásobně. Společnost Moody's rovněž souběžně s oznámením o vydání dluhopisů zlepšila rating společnosti a doporučila je jako investiční příležitost.

Zatím však vypadá, že se sázka na investice do nových modelů Aston Martinu vydařila. Jeho nový model s kódovým označením DB11 se značně podílel na 48procentním růstu prodejů firmy v posledním čtvrtletí loňského roku, kdy si odbyl svůj debut. „Jedná se o bod zvratu v hospodaření společnosti,“ dodal Studioso.

Automobilka má však také další plány. Zákazníkům chce představit luxusní SUV DBX, čímž se zařadí po bok tradičních výrobců sportovních automobilů Porsche a Lamborghini, kteří už ve své nabídce sportovně-užitková vozidla mají. Rovněž se Aston soustředí také na alternativní pohony, příští rok uvede elektrickou verzi svého sedanu Rapide.