Aston Martin vstává z mrtvých. Chystá se na burzu a slaví úspěch s novinkami

Aston Martin Vantage

Aston Martin Vantage Zdroj: Aston Martin

Aston Martin Vantage
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
Aston Martin DB11
6
Fotogalerie

Britský výrobce sportovních vozů Aston Martin se pomalu začíná dostávat z dlouholetých problémů. Automobilka hlásí úspěch u svých nejnovějších modelů, což jsou pro firmu dobré zprávy – v příštím roce se totiž chystá na burzu. 

Aston Martin se v posledních letech potýkal s významným poklesem prodeje svých ručně vyráběných vozů. Zatímco před deseti lety firma prodala 3700 vozů, v loňském roce to byla přibližně polovina. Pokles byl způsobený především stárnoucí modelovou nabídkou, kterou tvořily více než deset let staré vozy.

V rámci finanční krize rozvoj automobilky v minulosti ovlivnil především nedostatek prostředků, kterými by firmu podpořili její kuvajtští majitelé.

Nyní by se však mohlo blýskat na lepší časy. Automobilka zahájila v roce 2013 takzvané „druhé století,“ jež má automobilce pomoci nabýt uhasínající slávu. Pomoci tomu má také Andy Palmer, bývalý manažer Nissanu, který do britské automobilky přišel před třemi lety. Od loňského roku bude výrobce uvádět během následujících sedmi let každoročně jeden nový model.

Prvním vozem „druhého století“ bylo cestovní kupé DB11, po jeho představení výrobce hlásil přibližně 80procentní nárůst prodejů. Před několika dny pak firma představila nástupce malého sporťáku Vantage.

Právě jeho úspěch naznačuje, že by prodeje automobilky mohly začít znovu pomalu růst. V průběhu necelého týdne totiž Aston Martin přijal objednávky pro výrobní kapacitu na celý příští rok. K prvním zákazníkům se mají auta s cenou začínající na čtyřech milionech dostat ještě v první půlce příštího roku.

O vstupu na burzu Aston Martin mluví již několik let a v uplynulé době se tomu snažil přizpůsobit také své hospodaření. Firma za poslední dekádu zdvojnásobila cenu svých modelů, zároveň se uvnitř společnosti probíhaly snahy o co největší úspoře nákladů. Pro nový Vantage tak motory dodává německý koncern Mercedes-Benz, společnost také snížila počet svých zaměstnanců.

Aston Martin by chtěl vstupem na burzu navázat na úspěch Ferrari. Akcie automobilky po této akci prudce vzrostly, kladné hospodářské výsledky britského výrobce nasvědčují tomu, že by Aston mohl dopadnout podobně. Možným datem vstupu na burzu by mohla být přitom již polovina příštího roku, uvádí agentura Bloomberg.

Aby však Aston Martin investory přesvědčil, plánuje vstup také do dalších, perspektivnějších segmentů průmyslu. Odborníci tak hovoří o připravovaném SUV DBX a elektrické verzi sedanu Rapide.