Australané opět narazili: MŽP zakázalo průzkumné vrty u Slaného

zplynování uhlí - ilustrační foto

zplynování uhlí - ilustrační foto

Ministerstvo životního prostředí nepovolilo australské společnosti Wildhorse Energy CZ průzkum ložisek černého uhlí u Slaného na Kladensku, kde chce firma těžit metodou podzemního zplyňování. Úřad žádost zamítl kvůli obavám z možné kontaminace podzemních vod, znečištění ovzduší a nežádoucích zásahů do krajiny. Podobně resort v minulosti postupoval i v případech Mělnicka, Mladoboleslavska a Karvinska.

Firma požádala ministerstvo o stanovení takzvaného průzkumného území. Hodlá těžit metodou podzemního zplyňování, při které se uhlí zapálí pod zemí a na povrch se dostává jen plyn. Na Kladensku se mělo prozkoumávat území kolem 13 obcí. Mezi ně patří Beřovice, Dřínov, Tuřany, Zlonice nebo Slaný.

Rozhodnutí uvítal starosta Slaného Ivo Rubík, podle něhož resort rozhodl v souladu s námitkami obcí. „Jsem rád, že mnohaměsíční práce doznala kladného výsledku,“ uvedl Rubík, který se neobává ani případného odvolání společnosti. „To je její právo, ale domnívám se, že by neměla mít nárok na úspěch,“ uvedl Rubík.

Zatím naposledy MŽP zamítlo průzkum ložisek černého uhlí na konci června, kdy šlo o žádost Wildhorse Energy CZ týkající se Mělnicka a Mladoboleslavska. Firma tehdy sdělila, že proti verdiktu podá rozklad. „Rozhodnutí ministerstva životního prostředí není možné akceptovat a jsme připraveni využít proti němu všech možných opravných prostředků,“ uvedla ve svém prohlášení.

Proti metodě podzemního zplyňování se napříč republikou postavily desítky představitelů obcí, kteří se obávali zhoršení životního prostředí, zejména kontaminace vod. Podle těžařů je ale naopak tato metoda bezpečná.