Auta, která sama parkují, by měla být brzy běžná, řekl vývojář Mercedesu

autonomní taxi nuTonomy

autonomní taxi nuTonomy Zdroj: ctk

autonomní taxi nuTonomy
autonomní taxi nuTonomy
Volvo ukazuje, jak bude vypadat jízda s autonomní XC90
Volvo ukazuje, jak bude vypadat jízda s autonomní XC90
Autonomní vůz Google
10
Fotogalerie

Auta, která si v nákupním centru sama najdou volné parkovací místo a pak přijedou, když je člověk zase potřebuje, by už za několik let neměla nikoho překvapit. Je o tom přesvědčen vývojář ve společnosti Mercedes-Benz Jochen Haab. Na vozy s trojcípou hvězdou na kapotě, které jezdí zcela samostatně na všech druzích silnic a za všech podmínek, si však podle něj počkáme ještě o dalších deset let více.

 

"Není to už otázka desetiletí. Půjde to krok za krokem. Nebude to ale tak, že si hned v tom příštím kroku sednete v garáži do auta a ono vás zaveze, kam chcete, pak vás vzbudí a řekne: 'Tak a jste tady'. To ještě nějaké roky potrvá," říká asi padesátiletý inženýr o technologii, na níž pracuje několik společností, včetně Tesly, Googlu, Fordu nebo Volva.

Kroků na cestě k autům, která se obejdou bez řidiče, ušly již řadu. Některé vozy zvládají například samostatné parkování nebo popojíždění v zácpě. Při jízdě na dálnici si zase bez problémů drží jízdní pruh, bezpečnou vzdálenost od ostatních aut i stanovenou rychlost.

Právě dálnice jsou místem, kde se budou auta zcela samostatně pohybovat nejdříve. "Dálnice je relativně bezrizikové prostředí," říká během jízdy po jedné z nich Haab, podle něhož si s nimi do pár let auta poradí tak dobře, že se řidič bude moci věnovat jiným činnostem a řízení převezme, jen když to bude nutné. "Auto se bude pohybovat samo a vy si třeba můžete zkontrolovat e-mail," říká o systému, který například automobilka Tesla nabízí již dnes.

Další oblastí, kde je pokrok jednoduše představitelný, je parkování. Mercedes třídy E je možné už dnes zaparkovat pomocí mobilního telefonu. Auto si díky senzorům samo najde parkovací místo a řidič z něj může klidně vystoupit. Pak jenom na mobilním telefonu zvolí, jestli má auto zaparkovat popředu nebo pozadu a vůz si se zbytkem poradí sám. Řidič, který ovšem i při takovém manévru nese za vůz zodpovědnost, musí zatím stát poblíž, přinejmenším tři metry.

Za tři, čtyři roky by tomu mělo být už jinak. Samostatné by vozy měly být třeba v parkovacích garážích. "Vystoupíte a auto se zaparkuje samo, a to v prostředí, kde se volně pohybují lidé," líčí německý inženýr. Na běžných silnicích a hlavně ve městech budou podle Haaba auta řidiče v příštích letech spíše podporovat a ulehčovat mu činnost, než že by jezdila zcela samostatně. "V městském provozu nebo na cestách mimo město je toho příliš, co by se mohlo stát, co se nedá předpovědět," míní.

Další pokrok podle něj bude ale docela rychlý. Technologie je v podstatě už dnes k dispozici - koneckonců vozy některých automobilek již úseky na silnicích samostatně zvládají -, ale ještě je třeba vyřešit několik otázek. Jednou z nich je právní úprava, například otázka, kdo má v případě nehody autonomního auta zodpovědnost.

Další je pak otázka ochrany před výpadkem některého ze systémů. Například když kámen rozbije kameru nebo radar, musí fungovat ještě náhradní. Řidiči, který si cestou bude třeba číst nebo se dívat na televizi, musí dát auto dostatek času, aby v případě potíží převzal řízení. Na to je třeba několik vteřin. "Auto musí předvídat, co se v nejbližším okamžiku stane, musí to ukládat, a když nějaký senzor vypadne, musí těch několik vteřin pokračovat podle této předpovědi," říká.

Že to vozy stuttgartské automobilky budou zvládat spolehlivě a i za nepříznivého počasí jako je hustý sníh nebo déšť, či za teplot od minus 40 do plus 60 stupňů, je podle něj představitelné kolem roku 2030.