Automobilka PSA kvůli brexitu hrozí přesunem britské továrny na kontinent

Továrna PSA v britském Ellesmere Port

Továrna PSA v britském Ellesmere Port Zdroj: Opel

Továrna PSA v britském Ellesmere Port
Továrna PSA v britském Ellesmere Port
Továrna PSA v britském Ellesmere Port
PSA Groupe
Peugeot
7
Fotogalerie

Francouzská automobilka PSA přesune veškerou výrobu z továrny v britském městě Ellesmere Port do kontinentální Evropy, pokud nebude závod v důsledku brexitu nadále ziskový. V rozhovoru pro list Financial Times to uvedl generální ředitel podniku Carlos Tavares.

Továrna Ellesmere Port vyrábí automobily značky Astra, společnost PSA ji získala v roce 2017 v rámci převzetí značek Opel a Vauxhall od amerického konkurenta General Motors.

Podle Tavarese by firma v případě neuspokojivé podoby brexitu vyráběla nové verze automobilů Astra v jižní Evropě. To by pravděpodobně vedlo k uzavření britského závodu, který zaměstnává více než tisíc lidí.

„Upřímně řečeno bych preferoval výrobu v Ellesemere Port. Ale pokud budou podmínky špatné a nebude možné vyrábět se ziskem, musím chránit zbytek společnosti,“ řekl Tavares. „Máme alternativu k Ellesmere Port,“ dodal.

Generální ředitel britského Svazu výrobců a prodejců automobilů (SMMT) Mike Hawes minulý týden nového premiéra Borise Johnsona varoval, že případný odchod Británie z Evropské unie bez dohody představuje existenční riziko pro britský automobilový průmysl.

„Jsme vysoce integrováni s Evropou a brexit bez dohody by vedl k obrovským celním nákladům a k výpadkům, které by ohrozily výrobu,“ napsal Hawes v dopise premiérovi. „Brexit bez dohody představuje existenční hrozbu pro naše odvětví,“ dodal.

Některé významné automobilové společnosti už dříve varovaly před negativními dopady nových cel a vyšší administrativní zátěže v případě brexitu bez dohody. Americká automobilka Ford například v lednu uvedla, že pokud Spojené království opustí Evropskou unii bez dohody, mohlo by ji to stát až miliardu dolarů (zhruba 23 miliard korun).

Dřívější údaje SMMT ukázaly, že investice do automobilového průmyslu v Británii se loni kvůli obavám ohledně brexitu propadly téměř o polovinu na 589 milionů liber (16,7 miliardy korun). Výroba aut v Británii loni podle SMMT klesla o devět procent na pětileté minimum 1,52 milionu. Zaznamenala tak nejprudší pokles od hospodářské recese z let 2008 a 2009.