Automobilový průmysl letos lámal rekordy. Navzdory Japonsku i eurokrizi

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

I když letošní rok začal zemětřesením v Japonsku a končí dluhovou krizí eurozóny, obchod s auty dosáhl rekordních výšin. Přední analytické kanceláře IHS Automotive i LMC Automotive odhadují, že prodej osobních aut a lehkých nákladních vozů letos stoupne o 4 procenta na 75 milionů kusů.

Prodej má růst i v příštím roce, i když evropská krize poptávku určitě ovlivní, upřesňují experti. Letošní rok se ale nemůže srovnávat s dvojciferným boomem, který výrobci aut zažili v roce 2010.

Nejrychleji rostl prodej aut ve východní Evropě, Rusku a Turecku, píše deník Financial Times (FT). Následuje Jižní Amerika. Zotavující se americký trh rostl devítiprocentním tempem, rychleji než zpomalující čínský, který stoupl jen o 5 procent.

Volkswagen se stane jedničkou, soudí experti

“Severní Amerika roste rychleji než Čína a to jak v relativních tak i absolutních číslech,” řekl deníku FT analytik IHS Christoph Stuermer. V Japonsku, kde velkou část továren zničilo zemětřesení a vlna tsunami, se trh s auty zmenšil o celou pětinu.

Podle obou citovaných organizací letos Volkswagen předstihne General Motors a Toyotu a poprvé se stane největším výrobcem aut na světě. V příštím roce poroste trh s osobními auty o 4-5 procent, soudí experti. Západoevropský trh, který letos přešlapoval na místě, se v příštím roce podle předpovědí LMC a IHS zmenší o 5 procent.