BMW využilo povolení čínských úřadů. Navýší svůj podíl ve společném podniku na 75 procent

Automobilka BMW (ilustrační foto)

Automobilka BMW (ilustrační foto) Zdroj: Reuters

Německý výrobce luxusních automobilů BMW získal od čínských úřadů povolení zvýšit podíl ve společném podniku BMW Brilliance Automotive v Číně z 50 na 75 procent. Pokud tak učiní, hospodářské výsledky automobilového segmentu se jednorázově zlepší o sedm až osm miliard eur (až o 195,2 miliardy korun), uvedla dnes agentura Bloomberg.

Změna bude ve finančních výkazech skupiny BMW figurovat od 11. února. Další podrobnosti společnost poskytne při zveřejnění svých ročních výsledků hospodaření 16. března. Její čínský partner Brilliance China Automotive Holdings si ve společném podniku ponechá zbývajících 25 procent. Šéf BMW Oliver Zipse uvedl, že automobilka prodloužila dohodu o společném podniku do roku 2040.

V říjnu 2018 společnost BMW oznámila, že za převzetí kontroly nad svým hlavním společným podnikem v Číně zaplatí 3,6 miliardy eur. Čína předtím oznámila, že od roku 2022 zruší dlouhodobá pravidla omezující zahraniční vlastnictví domácích automobilek.

Jaké jsou plány EU a světa v elektromobilitě?

Video placeholde
Elektromobilita: Jaké jsou plány EU a světa? • Videohub

Loni dodala německá automobilka zákazníkům v Číně 846 237 vozů BMW a MINI. Proti předchozímu roku to je nárůst o devět procent. Vozy prodané v Číně představují téměř 40 procent celkového prodeje automobilky BMW.

Německá automobilka přidá ve druhém čtvrtletí letošního roku ve společném podniku v Číně výrobu modelu X5, který se zatím dovážel ze Spojených států. Agentuře Reuters to řekl informovaný zdroj.

Globální prodej BMW loni překročil 2,2 milionu vozů. Automobilka počtem prodaných vozů v segmentu luxusních aut předstihla Mercedes-Benz, který si předtím držel prvenství pět let.