Bratislava obrací. Chce mít majoritu ve Slovenských elektrárnách

Jaderná elektrárna Mochovce

Jaderná elektrárna Mochovce Zdroj: CC BY-SA 2.0: Dean Calma/IAEA; Flickr.com

Slovensko chce získat opci na 17 procent akcií společnosti Slovenské elektrárne (SE), až italský koncern Enel prodá první část ze svého 66procentního podílu v SE a dokončí třetí a čtvrtý blok jaderné elektrárny v Mochovcích. Oznámil to slovenský premiér Robert Fico. Enel vede exkluzivní jednání s českým Energetickým a průmyslovým holdingem (EPH), v první etapě by mu podle dostupných informací mohl v největším výrobci elektřiny na Slovensku prodat třetinu akcií.

„Pokud dojde mezi Enelem a někým k dohodě o prodeji prvního balíku 33 procent (akcií SE), budeme chtít mít opci na 17 procent po dokončení třetího a čtvrtého bloku (elektrárny Mochovce),“ řekl Fico. Dodal, že vláda, která v SE nyní kontroluje 34 procent akcií, by tak v podniku získala většinu.

Získání opce na akcie SE pro vládu podle Fica připadá v úvahu až po dokončení dvou bloků jaderné elektrárny Mochovce na jihu Slovenska, jejichž dostavba se proti původním plánům opožďuje a prodražuje.

Ministr hospodářství Vazil Hudák ještě minulý týden tvrdil, že slovenská vláda možná nebude usilovat o zvýšení svého akcionářského podílu v SE, pokud by stát po vstupu nového investora do slovenského výrobce elektřiny získal větší vliv na chod podniku.

Okládaná dostavba

Termín dostavby obou bloků jaderné elektrárny v Mochovcích na jihu Slovenska byl již v minulosti opakovaně odkládán, podle posledních informací by třetí a čtvrtý blok měly být uvedeny do provozu postupně v letech 2016 a 2017. Rozpočet na dostavbu elektrárny byl v loňském roce zvýšen na 4,63 miliardy eur, původně se počítalo s náklady ve výši 2,78 miliardy eur.

O podíl Enelu v SE se původně zajímala také slovenská rafinerie Slovnaft v konsorciu s maďarskou státní energetickou skupinou MVM. Slovnaft ale od záměru získat akcie SE odstoupil a zdůvodnil to ekonomickými riziky, která jsou podle něj spojena s dokončením jaderné elektrárny Mochovce.