Britové a Francouzi věří jádru - prý investují až 60 miliard liber

jaderná elektrárna (ilustrační foto)

jaderná elektrárna (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia

Britský premiér David Cameron a francouzský prezident Nicolas Sarkozy se domluvili na posílení spolupráce v oblasti jaderné energetiky pro mírové účely. Na summitu dvou zemí byly mezi několika firmami včetně Rolls-Royce, Arevy a EDF podepsány dohody týkající se stavby nové atomové elektrárny ve Spojeném království v hodnotě zhruba půl miliardy liber. Díky nim by mělo vzniknout 1500 pracovních míst.

Británie a Francie v posledních měsících těžko hledaly společnou řeč v otázkách souvisejících s hospodářskými pravidly v Evropské unii. Lépe si rozumí v oblasti obrany a na poli jaderné energie, kde mají obě země jiné názory než Německo.

„Na našem minulém summitu jsme podepsali historické partnerství týkající se obrany. Dnes naplníme tuto ambici v atomové energii,“ prohlásil Cameron. „Jako dva jaderné státy zkombinujeme naše odborné znalosti k posílení průmyslového partnerství, zlepšení jaderné bezpečnosti a vytvoření pracovních míst u nás doma,“ dodal premiér.

Součástí britsko-francouzské spolupráce je především smlouva mezi firmami Rolls-Royce a Areva v hodnotě 400 milionů liber, týkající se stavby dvou reaktorů EPR v Hinkley Point.

Jak by měl vypadat britská „jaderná mapa“ v roce 2025:Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025Plán jaderných elektráren ve Velké Británi pro rok 2025|DECC

Podle Camerona jsou ale nynější kontrakty jen začátkem, investice by se prý nakonec mohly vyšplhat až k 60 miliardám liber a přinést mohou až 30 tisíc míst. Británie už potvrdila seznam osmi míst vhodných pro stavbu nových reaktorů, které mají vzniknout do roku 2025. Všechny by měly být vybudované u už existujících elektráren.

Cameron a Sarkozy se rovněž oznámili záměr vyvíjet společně nový bezpilotní letoun. Země chtějí také rozvíjet moderní telekomunikační velitelské systémy svých armád.