Britská dcera EPH postaví místo své uhelné elektrárny plynovou

Elektrárna Eggborough

Elektrárna Eggborough Zdroj: Mr T via Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)

Daniel Křetínský
Plynová elektrárna, ilustrační foto
Plynová elektrárna, ilustrační foto
Uhelná elektrárna Eggborough
Uhelná elektrárna Eggborough
7
Fotogalerie

Britská společnost Eggborough Power předložila žádost o výstavbu plynové elektrárny o výkonu 2500 megawattů v Eggborough, na místě, kde v současnosti stojí 53 let stará elektrárna na uhlí. Britskou společnost vlastní česká firma Energetický a průmyslový holding.

Uhelná elektrárna v hrabství Severní Yorkshire o výkonu dva gigawatty by měla zůstat v provozu nejméně do konce března 2018, protože firma získala vládní kontrakt na poskytnutí záložní energie.

Žádost o výstavbu plynové elektrárny, která má nahradit uhelnou, nyní čeká 28denní proces prověřování u britského plánovacího inspektorátu. Pak může pokračovat další fáze. Výkonný ředitel firmy Adam Booth očekává, že stavební povolení bude uděleno v roce 2018.

EPH elektrárnu získal na podzim roku 2014, cenu nezveřejnil. Akvizice se stala začátkem expanze do západní Evropy mimo tradiční trh střední Evropy a Německa. Elektrárna má výkon srovnatelný s jihočeským Temelínem.

EPH je energetická skupina, která zahrnuje zhruba pět desítek firem po celé Evropě působících v oblasti těžby uhlí, výroby elektřiny či dodávek tepla. Firmy, které jsou součástí EPH, zaměstnávají téměř 25 000 lidí. V roce 2015 činily konsolidované tržby EPH 4,57 miliardy eur (zhruba 120,5 miliard korun).

V Česku holding kontroluje například Elektrárny Opatovice, výrobce elektřiny a tepla Plzeňskou energetiku a United Energy, producenta tepla Pražskou teplárenskou či provozovatele zásobníku plynu SPP Storage.

Většinovým vlastníkem EPH se letos stal podnikatel Daniel Křetínský, který nyní drží 94 procent akcií holdingu. Firmu opustili podnikatel Patrik Tkáč a investoři spojení se skupinou J&T.