Britské servisní firmy pro těžbu ropy dohodly fúzi v hodnotě 70 miliard

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
7
Fotogalerie

Britský dodavatel služeb pro energetický sektor a těžbu ropy John Wood Group se dohodl na koupi menšího konkurenta Amec Foster Wheeler v transakci za zhruba 2,2 miliardy liber (asi 68 miliard korun). Odvětví servisu pro ropnou těžbu se po hlubokém propadu cen od roku 2014 adaptuje pomocí spojování na novou situaci, uvedla agentura Reuters.

Amec Foster Wheeler, která poskytuje energetice a dalším sektorům konzultační služby, inženýrské práce nebo řízení projektů, sama vznikla fúzi dvou firem v roce 2014. Nyní společnost plánovala navýšen kapitálu o půl miliardy liber, po dohodě s Wood Group ale tento plán zrušila.

"Spojení je pro Wood Grop transformační transakcí, která urychlí uskutečňování naší strategie a vytvoří globálního lídra na poli projektů, inženýrství a technických služeb pro celou řadu průmyslových sektorů," uvedl v dnešní zprávě předseda správní rady Wood Gorp Ian Marchant. Výsledkem spojení bude roční úspora nákladů v částce nejméně 110 milionů liber ročně a fúze si vyžádá jednorázové náklady asi 190 milionů liber.

Americký konglomerát General Electric se loni v říjnu dohodl na spojení svých aktivit na poli ropy a plynu s firmou Baker Hughes, a vytvořil tím světovou dvojku v tomto oboru. O Baker Hughes se předtím ucházel Halliburton, který si převzetím této firmy chtěl posílit pozici v souboji se svým hlavním konkurentem, světovou jedničkou Schlumberger.