Brusel je zatím spokojený s testováním jaderných elektráren

jaderná elektrárna Temelín

jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Britannica.com

Evropská komise je spokojená s průběhem zkoušek jaderných elektráren, závěry prověrek ale budou k dispozici až v červnu. Brusel tvrdí, že testování zařízení každopádne vylepší jadernou bezpečnost v unii. Evropské zátěžové testy jsou stále předběžné, ale mají potenciál stát se jasnou, objektivní normou platnou pro nadcházející roky, uvedl eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger. Podoba zkoušek má ale kritiky mezi ekologickými organizacemi a zelenými europoslanci.

Do testů se zapojilo 15 členů unie, kteří provozují jaderná zařízení nebo dokončují jejich likvidaci, spolupracují i některé okolní země. Do konce roku budou předávat zprávy o testech.

“I když má každý členský stát právo rozhodnout se, zda produkovat jadernou energii nebo ne, musí být zajištěno,aby občané nebyli vystavování riziku a nejvyšší bezpečnostní standardy nebyly pouze nařizovány, ale všude v EU i za jejími hranicemi také respektovány,” uvedla komise ve svém prohlášení.

Kritici jí například vytýkají, že se při testech nekontroluje připravenost na možnost kombinace více problémů nebo na nehodu velkého letadla. Celkově považují kontroly za málo přísné, což bude znamenat, že jimi všechny elektrárny projdou.

Oettinger zdůraznil, že se počítá se scénářem povodní, zemětřesení, lidského a technického selhání, výpadku dodávek elektřiny i s leteckou havárií. „Mohu zeleným odpovědět, ať se uklidní, ať počkají a uvidí. Počkejte na Vánoce a hodně štěstí do Nového roku,“ vzkázal ekologům eurokomisař prostřednictvím Reuters.

Komise dnes také navrhla vyčlenit dalších 105 milionů eur do roku 2017 na pomoc při ukončování činnosti slovenských Jaslovských Bohunic. Peníze z balíku ve výši 500 milionů eur by měly získat i Bulharsko a Litva. „Je v zájmu našich občanů, aby tyto reaktory byly bezpečně vyřazené z provozu,“ dodal Oettinger.