Cementu Hranice stoupl zisk na půl miliardy. Pomohlo Euro 2012

Cementárna

Cementárna Zdroj: Profimedia

Společnosti Cement Hranice loni díky vyššímu exportu vzrostly tržby meziročně o 14,5 procenta na 1,69 miliardy korun a její čistý zisk se zvýšil o desetinu na 499 milionů korun. Podle šéfa představenstva Jaromíra Chmely pomohly hlavně dodávky pro sesterskou cementárnu v Polsku.

„Polsko zatím nebylo postiženo krizí ve stavebnictví, jelikož připravovalo infrastrukturu pro mistrovství Evropy ve fotbale,“ podotkl ve výroční zprávě Chmela. Poptávku po cementu loni pozitivně ovlivnilo i příznivé počasí. Hranický výrobce díky tomu zvýšil prodeje o 25 procent.

Cement Hranice sice loni prodal víc zboží, kvůli poklesu cen ale za jednu tunu utržil méně peněz. „Na tuzemském trhu se ceny propadly v průměru o devět procent a exportní ceny o 13 procent,“ uvedl Chmela. Loni zároveň vzrostl podíl vývozu na tržbách ze zhruba pětiny na 35 procent. Firma kromě Polska exportuje i do Maďarska a na Slovensko.

V předchozích dvou letech se podnik kvůli útlumu stavebnictví potýkal s poklesem tržeb i zisku. Ještě roce 2010 se příjmy propadly o 15 procent na 1,48 miliardy a zisk se snížil o 26 procent na 453 milionů korun.

Letošní hospodaření Cementu Hranice podle Chmely poznamená hospodářská krize, kvůli níž nadále klesá stavební produkce. Vedení Cementu proto ve finančních plánech na letošní rok předpokládá pokles tržeb i zisku.

Jediným vlastníkem společnosti Cement Hranice je německá firma Dyckerhoff. Hranický výrobce cementu loni zaměstnával v průměru 166 lidí.