Ceny ropy padají, trh nemá důvěru ke kartelu OPEC

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: reuters

Těžba ropy v Kalifornii (ilustrační foto)
těžba ropy v Arktidě
těžba ropy
Těžba ropy (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Ceny ropy na světových trzích se dnes propadly o téměř čtyři procenta. Dolů je tlačí zejména pochybnosti, zda se členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) dokážou na své středeční schůzce ve Vídni dohodnout na konkrétní podobě omezení těžby, jak avizovali dříve. 

Cílem jejich snahy je dostat z trhu přebytky suroviny a přispět k obnově rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala kolem 16:00 SEČ pokles o 3,7 procenta na 46,45 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu odepisovala 3,8 procenta na zhruba 45,30 dolaru za barel.

OPEC se v září předběžně dohodl na prvním snížení těžby za osm let, aby podpořil ceny ropy. Předběžná dohoda počítá s poklesem těžby na 32,5 milionu až 33 milionů barelů denně, podrobnosti mají ministři členských zemí dojednat na středečním zasedání ve Vídni.

Podle zdrojů agentury Reuters se však experti z kartelu OPEC na pondělní schůzce na podrobnostech shodnout nedokázali. Někteří analytici naznačují, že středeční zasedání může skončit bez dosažení konečné dohody, nebo přinést dohodu, která nebude fungovat.

V případě dohody o snížení těžby v rámci OPEC na 32,5 milionu barelů denně by se podle banky Goldman Sachs ceny ropy pravděpodobně vrátily nad 50 dolarů za barel. Bez dosažení dohody odhaduje Goldman Sachs průměrnou cenu ropy do poloviny příštího roku na 45 dolarů za barel.