Ropa pomohla rublu. Od počátku roku vůči euru značně posílil

Ruské rubly

Ruské rubly Zdroj: Michael Mandiberg CC BY-SA 2.0 Flickr

ruské rubly (ilustrační foto)
Tisk rublů v moskevské tiskárně Goznak
Pád ruského rublu
4
Fotogalerie

Ruská ekonomika nepatřila v posledních letech mezi bezpečné přístavy. Země byla výrazně ovlivněna pádem cen ropy a hospodářskými sankcemi, což způsobilo také pád rublu na měnových trzích. Letos se ale situace otočila.

Zatímco v únoru bylo k nákupu jednoho eura potřeba až 90 rublů, v současnosti je to už jen 65 rublů. Důvodem k posílení byla podle analytiků především cena ropy, na kterou je ruská ekonomika exportně navázaná. Od počátku roku totiž zdražila z 35 až na padesát dolarů za barel.

„Po stabilizaci cen ropy po krušném jaru jsme viděli stabilizaci i na ruském rublu. Domníváme se, že výraznější pády by již cena ropy zaznamenat neměla, a tudíž i ruský rubl by měl z tohoto titulu cítit podporu,“ vysvětlil Jan Vejmělek, ekonom Komerční banky. Podle něj bude ale prostor pro posilování měny omezený kvůli slabému růstu ruské ekonomiky.

Obdobný názor sdílí ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek: „Vidím potenciál jen mírného zhodnocení s mnoha riziky.“ V dlouhodobějším horizontu jsou analytici ohledně posilování rublu jistější. „V roce 2018 by mělo dojít ke zlepšení ekonomické situace v eurozóně, což by mělo být následováno mírným růstem ceny ropy, dle nás zhruba na 55 dolarů,“ uvádí Jiří Polanský, ekonom České spořitelny. Díky tomu by podle něj měl kurz rublu mírně posílit na zhruba 63 až 64 rublů za dolar.

Jednou z možností, jak investor může vydělat na posilování ruské měny, je vložit peníze do rublových termínovaných vkladů. Nabízí je například Sberbank, výnos zde začíná při jednoroční úložce na sedmi procentech ročně.

Ještě větší výnos nabízí termínovaný vklad od J&T Banky v jejím Prémiovém bankovnictví, úroky začínají na 8,5 procenta při tříměsíční úložce a stoupají až k deseti procentům při dvouletém fixování peněz.

Analytici ale u této investice zároveň upozorňují na rizika. „Vzhledem k vysokému devizovému riziku rozhodně nemůžeme hovořit o bezpečné investici,“ upozorňuje Vejmělek. „Zájemce si musí přinejmenším spočítat náklady na konverzi do rublu a zpět a uvědomit si, že se pojištění vkladů vztahuje na rublovou hodnotu jeho investice,“ varoval analytik UniCreditu Pavel Sobíšek.