Ceny v průmyslu v září dál rostly, v zemědělství zpomalily pokles

Výroba Škody Superb v Kvasinách

Výroba Škody Superb v Kvasinách Zdroj: Škoda Auto

Ceny průmyslových výrobců v Česku v září dál zpomalily meziroční růst na 3,2 procenta ze srpnových 3,3 procenta. Ceny nadále rostly také u stavebních prací a tržních služeb pro podniky, v zemědělství opět výrazně zpomalily pokles.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad. Informoval také o vývoji cen v zahraničním obchodě za srpen, ceny dováženého zboží v osmém měsíci zrychlily meziroční růst, u vyváženého zboží růst zpomalil.

Ceny u výrobců mohou naznačit budoucí vývoj cen pro spotřebitele. Míra spotřebitelské inflace v září klesla na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta, proti loňskému září zdražilo hlavně bydlení a potraviny.

„Meziročně největší příspěvek k růstu cen zaznamenaly kovy a kovodělné výrobky nebo ceny energií zejména elektřiny, která na burze podražila jen od začátku tohoto roku o více než 50 procent,“ uvedla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská. 

„Vyšší meziroční růst cen průmyslových výrobců přetrvá po zbytek roku i nejen kvůli slabší koruně, ale i díky nízké srovnávací základně z minulého roku a růstu cen materiálů a energií, na které je vytvářen tlak velkým objemem objednávek v průmyslu. K tomu musíme připočíst zvyšující se mzdové náklady, které plynou z rekordně rostoucích mezd a meziročně vyšší ceny ropy,“ doplnila Horská. 

V průmyslu v září rostly proti loňsku zejména ceny v odvětví koksu a ropných produktů, vzhůru šly také ceny kovů, energií a chemických látek. Mírně se snížily ceny dopravních prostředků a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku.

V zemědělství ceny v září zpomalily meziroční pokles na 0,4 procenta ze srpnových 2,1 procenta. V rostlinné výrobě se ceny zvýšily o čtyři procenta, v živočišné naopak klesly o 6,5 procenta. Téměř o čtvrtinu proti loňsku zdražila zelenina, obiloviny zhruba o desetinu. Klesly naopak ceny ovoce o víc než třetinu a jatečných prasat o téměř 17 procent.

Ceny stavebních prací se podle odhadů zvýšily o 3,8 procenta, v srpnu meziročně stouply o 3,5 procenta. Nadále rostly také ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Tržní služby pro podniky v září zdražily o 1,6 procenta po růstu cen o 1,5 procenta v srpnu.

Meziměsíčně vzrostly ceny v průmyslu o 0,3 procenta, v zemědělství o 4,5 procenta. Ceny stavebních prací se proti srpnu zvýšily o půl procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,2 procenta.

V zahraničním obchodě v srpnu vývozní ceny zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta ze srpnových 1,8 procenta. Zásadní vliv mělo zvýšení cen elektřiny. Dovozní ceny se v osmém měsíci zvýšily o 2,9 procenta, o měsíc dřív stouply o 2,5 procenta. Za srpnovým růstem stálo zejména zdražení ropy a ropných výrobků.

Proti červenci vývozní ceny klesly o 0,3 procenta, dovozní o 0,1 procenta.