Největší propad za téměř tři roky: inflace v září kvůli slevám na jízdné zpomalila

Pražské hlavní nádraží

Pražské hlavní nádraží Zdroj: Michael Tomeš

Meziroční růst spotřebitelských cen v září zpomalil na 2,3 procenta ze srpnových 2,5 procenta. V meziročním srovnání inlace zpomalila tři desetiny procenta, což je největší pokles od listopadu 2015,upozornil Český statistický úřad. Za poklesem stojí především konec letní sezóny a také pokles cen v dopravě, vyvolaný nově zavedenými cenami na jízdné pro děti a seniory.

Ceny dopravních služeb v září spadly o 8,4 procenta, a to především kvůli zavedení celostátních slev na jízdné v autobusové a železniční dopravě. „Dopad těchto slev na změnu úhrnného meziměsíčního indexu spotřebitelských cen v září představoval podle orientačního propočtu ČSÚ jeho snížení o 0,1 procentního bodu," uvedl úřad.

Jako každý rok v září k meziměsíčnímu poklesu přispěl i i konec letní sezóny a s ním spojené zlevňování dovolených a dalších služeb spojených s cestovním ruchem. Nižší byl i růst cen pohonných hmot. Ceny za potraviny naopak růst zrychlily, vliv na to měla hlavně dražší zelenina. Připlatit si spotřebitelé museli i za jogurty, mléko, vejce, ovoce nebo alkoholické nápoje.

Vývoj české inflace (meziročně):


source: tradingeconomics.com

Podle analytika Raiffeisenbank Františka Táborského pokles inflace nepřinese změnu v politice České národní banky. „Inflace se už pátý měsíc v řadě pohybuje nad dvouprocentním cílem centrální banky. Podle našich odhadů v obdobném pásmu zůstane i po zbytek roku,“ uvedl Táborský. „Společně se slabší korunou se tak stále jedná o hlavní důvody, které podle našeho názoru donutí bankovní radu přistoupit v listopadu k dalšímu zvýšení úrokových sazeb, a to už popáté v tomto roce,“ dodal.

Na meziroční zvyšování cenové hladiny měly opět největší vliv ceny v oddíle bydlení. Ceny nájemného z bytu stouply o 3,5 procenta, vodného o 1,8 procenta, stočného o 1,3 procenta, elektřiny o 5,6 procenta a tuhých paliv o 4,9 procenta.

Naopak na meziroční snižování cenové hladiny v září nadále působil pokles cen oděvů nebo telefonních a faxových služeb.