Češi pronikli do byznysu s ropnými břidlicemi v Estonsku

Technologie od Enelexu se dosud využívaly hlavně pro analýzu uhlí, například v českých Tušimicích.

Technologie od Enelexu se dosud využívaly hlavně pro analýzu uhlí, například v českých Tušimicích. Zdroj: archiv

Jedno z bývalých ložisek břidlice poblíž estonského města Narva se změnilo na park pro větrníky.
Technologie od Enelexu se dosud využívaly hlavně pro analýzu uhlí, například v českých Tušimicích.
3
Fotogalerie

Estonsko je světovou extratřídou na získávání energie z ropných břidlic. A s tamějším energetickým gigantem, společností Eesti Energia, začal úspěšně spolupracovat český dodavatel Enelex.

Chvaletická firma dokázala pro Estonce vyvinout speciální měřící systém. „Zakázka zahrnovala kompletní dodávku a montáž on-line měření popelnatosti a výhřevnosti břidlic. Její hodnota byla zhruba 85 tisíc eur,“ uvedl jednatel společnosti Libor Vacek.

Systém je jedinečný v tom, že je uzpůsoben právě na břidlice. Enelex i konkurenti se totiž dosud zaměřovali na analýzu uhlí. Díky úspěšné první zakázce má chvaletická firma šanci získat v Estonsku další objednávky. Eesti Energia připravuje tendr na nákup dalších čtyř až šesti kusů stejného měřícího systému.

„Dále nás oslovila také italská firma Meloni, která v Estonsku dokončuje výstavbu elektrárny. Poptává tři automatické vzorkovací linky paliva. Z toho dvě na vzorkování břidlic a jednu na vzorkování štěpků. Hodnota tohoto projektu by přesáhla milion eur,“ uvedl Libor Vacek.

V těžbě břidlice je malé Estonsko světovým průkopníkem. „Jejími zásobami se řadí na 8. místo na světě. Estonské zásoby jsou ekvivalentem ropy v objemu 16,3 miliardy barelů,“ podotýká Alena Teznerová, zástupkyně vedoucího českého zastupitelského úřadu v estonské metropoli Tallinnu. „Letos slaví 100. výročí začátku průmyslové těžby této suroviny a testování jejího energetického potenciálu. Elektřina z ní vyrobená pokrývá téměř 90 procent estonské spotřeby,“ upozorňuje Alena Teznerová.

Více informací najdete v zítřejší příloze E15 Český export.