Strach z Ruska žene Pobaltí do zbrojení, výdaje na obranu tam rostou nejrychleji na světě

Lotyšské ozbrojené síly

Lotyšské ozbrojené síly Zdroj: By 7th Army Joint Multinational Training Command from Grafenwoehr, Germany (Latvian Army soldiers) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Estonská armáda
Lotyšské ozbrojené síly
Riga
Estonská armáda
Vilnius
47
Fotogalerie

Obavy z Ruska vedou Estonsko, Lotyšsko a Litvu k masivnímu navyšování armádních výdajů. Podle údajů analytické společnosti IHS Markit budou pobaltské země do dvou let za nákup zbraní a vojenské výbavy dohromady utrácet 670 milionů dolarů (16,5 miliardy korun) ročně. To je trojnásobné číslo v porovnání se stavem krátce po ruské anexi Krymu v roce 2014. Rozpočty obranných rezortů regionu podle analytiků rostou nejrychleji na světě.

Do roku 2020 tak jejich souhrnná výše dosáhne 2,1 miliardy dolarů (51,7 miliardy korun), což je dvojnásobné číslo než v období vstupu řečených států do NATO. Pobaltí tak reaguje na zhoršení vztahů mezi Moskvou a Západem.

„Po dobu dvou a půl let jsme svědky politické konfrontace, která vede k větší asertivitě ve vojenské oblasti. Tento trend jen tak neskončí,“ říká pro agenturu Reuters Alex Kokcharov z IHS Markit. „Jeho součástí se zřejmě stanou i prvky vojenského zastrašování. Tato představa státy sousedící s Ruskem velmi znepokojuje,“ dodal Kokcharov.

K růstu napětí přispělo i nedávné přesunutí části ruského raketového arzenálu do enklávy v Kaliningradu k velké nelibosti Litvy. Obavy pobaltských států z politiky Ruské federace se ale vystupňovaly již před více než dvěma roky po zabrání poloostrovu Krym Ruskem. Krátce poté  se Lotyšsko a Litva zavázaly na obranu vydávat dvě procenta HDP, jak doporučuje NATO. Dosáhnout tohoto podílu by se jim mělo podařit do roku 2018, v případě Estonska obranné výdaje této výše dosahují již nyní, připomíná Reuters.

Část expertů však současně upozorňuje, že pro Moskvu by invaze do Pobaltí a riskování otevřeného konfliktu s vojensky mnohem silnějším NATO neměla žádný strategický význam.

Anketa
Jsou podle vás obavy Pobaltí z Ruska opodstatněné?
Ano
Ne

Profesor mezinárodních vztahů Mark Galeotti z Newyorské univerzity například ve svém článku pro Vox napsal, že Západ by se neměl děsit ani invaze do Pobaltí, ani ruských schopností hybridního způsobu boje. „Pokud by někomu tyto metody měly přinést výhodu, pak je to právě Západ,“ uvádí Galeotti.

Podle jeho mínění tak blok západních států dokáže Moskvě nevojenskými prostředky, zejména uplatněním ekonomického vlivu, způsobit větší škody, než které by mohla nekonvenčními bojovými technikami napáchat Moskva.