Češi těží z prodeje zahraničních aktiv E.ON, původně nabízel celou divizi

Sicilská elektrárna Trapani využívá proces kogenerace a má výkon 213 megawattů.

Sicilská elektrárna Trapani využívá proces kogenerace a má výkon 213 megawattů. Zdroj: e.on

Německý E.ON pokračuje ve výprodeji zahraničních aktiv. Kvůli vysokému zadlužení a padajícím ziskům se zbavil šesti elektráren v Itálii, které prodal českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH). Jenže původně koncern nabízel celou italskou divizi, která kromě výroby elektřiny obsluhuje 800 tisíc odběratelů elektřiny a plynu a má terminál pro příjem kapalného zemního plynu LNG. Dostatečně atraktivní nabídku však od zájemců nedostal.

Když E.ON v listopadu 2013 oznámil záměr prodat italskou dceru, mluvilo se o ceně tři miliardy eur a dokončení transakce do poloviny roku 2014. Recese v Itálii spolu s klesající poptávkou po elektřině však zájemce o nákup příliš netáhla. E.ON proto musel termín pro předání závazných nabídek posunout nejprve na začátek listopadu a posléze na jeho konec.

E.ON Italia se tedy bude prodávat po částech. EPH se o italské elektrárny utkal s energetickou společností Edison, dcerou francouzské EdF, a jedním nejmenovaným zájemcem z finančního sektoru. Koupil si poměrně moderní elektrárenskou flotilu.

Čtyři paroplynové elektrárny zahájily provoz v posledních deseti letech. Pátá elektrárna Trapani slouží k výrobě elektřiny a tepla. E.ON v nich měl většinové majetkové podíly. Uhelná elektrárna na Sardinii začala elektřinu vyrábět na začátku osmdesátých let minulého století.

Komentář Pavla Párala:

O obchodní část firmy, která prodává elektřinu a plyn koncovým zákazníkům, údajně projevil zájem italský Enel. E. ON se rovněž bude snažit prodat vodní, větrné a sluneční elektrárny.

Není to poprvé, kdy z výprodeje E.ON profitují české firmy. Samotný EPH si od německého koncernu koupil v roce 2013 uhelný důl Helmstedt s elektrárnou Buschhaus a v témže roce také část Slovenského plynárenského průmyslu. V Bulharsku prodal E.ON v roce 2012 svou distribuční firmu českému Energo-Pro. V Česku se E. ON zbavil loni podílu v Pražské plynárenské za 6,5 miliardy korun.