Česká ARX kupuje lídra v oboru urychlovačů částic, který dodává i slavné laboratoři v Los Alamos

Instrumentation Technologies (I-Tech) je významným výrobcem prvků pro urychlovače částic.

Instrumentation Technologies (I-Tech) je významným výrobcem prvků pro urychlovače částic. Zdroj: Facebook Instrumentation Technologies

Do Slovinska opět zamířila tuzemská investiční skupina ARX Equity Partners – koupila totiž tamní společnost Instrumentation Technologies (I-Tech). Ta se zabývá vývojem a výrobou specializovaných přístrojů používaných pro vědecké účely v urychlovačích částic. Kromě toho společnost využívá vlastní know-how a výzkumné oddělení například k vývoji a výrobě přístrojů určených pro protonovou radioterapii.

Součástí transakce je také společnost Red Pitaya, jejíž laboratoř vyvíjí příruční měřící a testovací přístroje, jako jsou osciloskopy a generátory signálů. Tato zařízení jsou široce využívána převážně mezi elektrotechnickými nadšenci a studenty.

„Zaujala nás unikátní světová pozice firmy, její know-how a skvělý management, který chtěl pokračovat v rozvíjení firmy, což je pro nás – jako finančního investora – důležité,“ sdělil deníku E15 partner ARX Equity Partners Michal Aron.

Prodej firmy rozjel její majitel a zakladatel Rok Uršič, přičemž vybral dobrou dobu. Zájem o technologické společnosti je totiž nyní mezi investory veliký. „I-Tech je v nejlepší kondici ve své historii,“ uvedl k transakci Uršič a dodal: „Jsem přesvědčený, že společně s týmem I-Tech dokáže ARX ještě větší věci.“

Detaily transakce strany nezveřejnily. Roční tržby společnosti jsou však zhruba deset milionů eur (okolo 250 milionů korun). Slovinský specialista dodává své výrobky například i do NASA nebo do Národní laboratoři v Los Alamos, jedné z největších vědeckých institucí na světě.

Se slovinským trhem má ARX dlouhodobé zkušenosti, když zde v minulosti měla tři investice. „Všechny pro nás byly úspěšné, takže Slovinsko je pro nás zajímavý a dá se říci i důležitý trh, na kterém máme dobrou reputaci a pozici,“ uvádí Aron.

Skupina ARX ostatně není jediným tuzemským investorem, kterého zaujal slovinský trh. Konkrétně skupina RSBC miliardáře Roberta Schönfelda vlastní ve Slovinsku zbrojovku Arex a vinařství Zlati Grič.