Česká zbrojovka Group výrazně zvýšila zisk, navrhuje trojnásobnou dividendu

Česká zbrojovka - test pušky

Česká zbrojovka - test pušky Zdroj: CZG

Výcvik s útočnou puškou první generace Bren od České zbrojovky |
Česká zbrojovka - kontrola hlavně
3
Fotogalerie

Zbrojnímu holdingu Česká zbrojovka Group SE se loni dařilo. Upravený čistý zisk skupiny po zdanění vzrostl ve srovnání s rokem 2020 o 71,6 procenta na 1,161 miliardy korun, výnosy se vyšplhaly na 10,7 miliardy korun. Většina příjmů firmy plyne z USA, kde zbrojovka loni koupila tradičního výrobce zbraní Colt.

Podle předsedy představenstva CZG Jana Drahoty byly loňské výsledky holdingu rekordní. Projevil se na nich nárůst prodejů ve všech regionech a také akvizice společnosti Colt a konsolidace jejích výnosů do celkového hospodaření CZG od loňského 21. května. Společnost loni prodala 627 472 zbraní, nárůst činil 34,2 procenta.

Upravený ukazatel EBITDA meziročně CZG vzrostl o 49,6 procenta téměř na 2,169 miliardy korun. EBITDA je hospodářský výsledek před započtením úroků, daní a odpisů. Na investice skupina v roce 2021 uvolnila 651,9 milionu korun, meziročně o 98,1 procenta více.

Pro letošní rok předpokládá CZG podle Drahoty další nárůst výnosů a zisku EBITDA. Výnosy by se podle vedení společnosti měly pohybovat mezi 14,4 až 14,8 miliardy korun, zisk EBITDA by mohl dosáhnout tři až 3,3 miliardy korun.

Globální prodejní strategie a zaměření na výrobky a výzkum a vývoj podporují podle Drahoty růst výnosů při udržení ziskovosti a zároveň vytvářejí dlouhodobou hodnotu pro investory CZG. „Naše hospodaření generuje silné cash flow, pokračujeme v investicích do výrobních kapacit, produktů a odbornosti,“ uvedl předseda představenstva. Valné hromadě navrhne výplatu dividendy 25 korun na akcii, což je proti loňským 7,50 koruny trojnásobek.

Loňské výnosy v USA představovaly 58,5 procenta z celkových výnosů holdingu. Podíl 9,9 procenta připadl na Evropu bez České republiky, která se na celkových výnosech podílela ze 7,7 procenta. Dalších sedm procent připadalo na Afriku, 6,8 procenta na Asii, 5,2 procenta na Kanadu a asi pět procent na ostatní země. Výnosy holdingu v Česku loni vzrostly na 821,7 milionu korun proti předchozím 327,4 milionu, podle firmy to bylo vlivem akcelerace dodávek armádě ve druhém pololetí roku. Výnosy z prodejů v USA stouply loni téměř o 39 procent na 6,3 miliardy korun především kvůli nárůstu poptávky na komerčním trhu a konsolidaci Coltu.