České rafinérie dostanou víc ruské ropy

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou

Rafinérie v Kralupech nad Vltavou Zdroj: Jan Rasch, Euro

Polská skupina PKN Orlen, která je vlastníkem petrochemického holdingu Unipetrol, zvýší dodávky ruské ropy pro českou firmu, respektive jeho dceřinou společnost Unipetrol RPA až o 120 tisíc tun ropy měsíčně. Důvodem je dokončení transakce o koupi zbylého zhruba třetinového podílu podílu v České rafinérské od italské společnosti Eni čímž se Unipetrol stal jediným vlastníkem rafinérie.

PKN Orlen podepsal smlouvu o dodávkách ropy REBCO s ruskou státní energetickou společností Rosněft v polovině roku 2013. Smlouva na dodávky v maximálním objemu 8,28 milionu tun ropy je platná do konce června 2016. Nyní PKN se společností Unipetrol RPA, která plánuje a řídí zpracování ropy v České rafinérské, podepsal dodatek, který zvýší množství ropy, jež poputuje do českých rafinérií.

„Dodatek je platný od 1. května 2015 do 30. června 2016 a Unipetrolu zajišťuje dodatečnou potřebu dodávek ropy ve spojitosti s vlastnickými právy ve společnosti Česká rafinérská,“ stojí v dodatku.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se holding stal součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě. PKN vlastní asi 63 procent akcií Unipetrolu.

Akcie Unipetrolu

Unipetrol loni snížil ztrátu na 556 milionů korun z předloňských 1,396 miliardy korun. Tržby vzrostly o čtvrtinu na 124,2 miliardy korun. V letošním prvním čtvrtletí pak holding vykázal čistý zisk 1,995 miliardy korun.

Česká rafinérská provozuje jediné dvě české rafinérie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou. Jejich roční kapacita je dohromady zhruba devět milionů tun ropy.