České sklady se plní grafickými kartami. Ceny začínají klesat

CEO společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang představuje novou generaci RTX karet Nvidia, tradičně u sebe doma v kuchyni

CEO společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang představuje novou generaci RTX karet Nvidia, tradičně u sebe doma v kuchyni Zdroj: Nvidia

Zhruba posledního půl roku byla koupě grafické karty sice možná, ale výběr byl velmi omezený a ceny silně přemrštěné. Nyní se situace začíná měnit, skladové zásoby přibývají, dostupné jsou různé modely od více výrobců a díky tomu klesají i ceny, i když se na úroveň z loňského léta ještě nedostaly.

Hlavním hybatelem v dostupnosti a cenách grafických karet je nedostatek čipů a dále těžaři kryptoměn, kteří karty skupují. Ti však nyní bojují s nízkými cenami kryptoměn, které prodlužují návratnost investice a snižují výnosy.

Jak přibývá grafických karet v českých skaldech, ceny aktuálně klesají o stovky korun denně a zejména každé pondělí se naskladní více nových modelů, které zaplňují mezery a nutí jiné karty zlevňovat. A výhled se zdá být podle odborníků přívětivý, a to právě díky nízké hodnotě kryptoměn.

Podle webu ŽIVĚ.CZ  budou grafické karty v příštích týdnech nadále zlevňovat a proto se vyplatí s koupí počkat. Analýzu cen najdete ZDE.