Česko si může odvézt naftu z Německa, termín je ale údajně nesmyslný

ilustrační foto , Ropné zásobníky společnosti MERO.

ilustrační foto , Ropné zásobníky společnosti MERO. Zdroj: Rasch Jan/Euro

Česko si může ze skladu zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe v německém Kraillingu odvézt zásoby nafty za více než miliardu korun, k nimž se nemohlo dostat. Insolvenční správce však stanovil termín odvozu do 30. dubna, což je podle předsedy SSHR Pavla Švagra z technických důvodů nereálné. Za nesmyslný a umělý označil termín i ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

„Insolvenční správce nám sdělil poměrně průlomovou zprávu, která říká, že veškerou naftu, která je uložená v Kraillingu, nám umožní vyskladnit. Nepotvrdil tím ale naše vlastnické právo k naftě,“ řekl dnes novinářům na Žofínském fóru Švagr.

Insolvenční správce podle něj při minulých jednáních uvedl, že odvoz nafty zabere šest až osm měsíců. SSHR navíc od něj získala informaci, že hodlá vlastnictví nafty zažalovat. „Zájmy insolvenčního správce jsou zřejmě bohužel úplně rozdílné, než zájmy České republiky,“ řekl Švagr. SSHR podle něj nyní připravuje informaci bez uveřejnění pro vládu, aby mohlo Česko na situaci reagovat co nejrychleji.

„Je to náznak dobré zprávy, ale skutečně dobrá zpráva to bude až ve chvíli, kdy bude nafta na území naší republiky,“ řekl Mládek. Odpoledne novinářům řekl, že termín odvozu nafty z Německa je nesmyslný a umělý. Podle něj třeba vyjednat realistický harmonogram. Na převoz by pak mohly být použity vlaky i kamiony. „Je to ale odpovědnost SSHR,“ dodal.

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů typu nafty či leteckého petroleje zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má Česko uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu

S insolvenčním správcem Viktoriagruppe Mirko Möllenem se Česko pře o vlastnictví nafty od vyhlášení insolvence firmy v prosinci 2014. Podle dřívějších informací je hodnota uložené nafty 1,2 miliardy korun. SSHR přihlásila i pohledávky za dalších 300 milionů korun. Dalších až 300 milionů korun podle zdroje ČTK při přihlašování pohledávek požadovaly české celní a daňové úřady. Češi tak celkem nárokují až 1,8 miliardy korun.

V prosinci loňského roku podala SSHR v Německu v kauze trestní oznámení na neznámého pachatele. Švagr to tehdy odůvodnil tím, že existuje podezření ze spáchání trestného činu podvodu a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Z měření, které provedli předloni v prosinci němečtí celníci, vyplývá, že ve skladu v Kraillingu schází 6,3 milionu litrů paliva proti správnému evidenčnímu stavu. Od vyhlášení insolvence společnosti jsou zásobníky s naftou zaplombované.

Český rozhlas Radiožurnál večer uvedl, že Česko čeká zřejmě kvůli naftě ještě další soud. Jde o poplatky za skladování suroviny, které chce Viktoriagruppe doplatit ve výši nejméně desítek milionů korun. Český stát to podle rozhlasu odmítá.

Česko má nyní zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 95 dnů, povinných je 90 dnů. Nafta, kterou má Česko uloženu v Německu, by pokryla zhruba dvoudenní národní spotřebu.

Viktoriagruppe převzala část českých zásob paliv v roce 2004
2004 - Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s německou firmou Viktoriagruppe smlouvu o skladování části zásob paliv; podle původního kontraktu firma skladovala pohonné hmoty v zásobnících v ČR. Koncem roku 2004 byla podepsána mezinárodní smlouva o skladování nouzových zásob mezi ČR a Německem.

Únor 2010 - Byl uzavřen dodatek smlouvy, podle které mohla česká pobočka Viktoriagruppe začít skladovat část zásob v Německu. Už tehdy tisk upozornil na to, že není veřejně znám vlastník Viktoriagruppe (spekulovalo se o napojení na ruský Lukoil). Firma později podle médií majetkovou strukturu sdělila SSHR, ale nezveřejnila ji.

Září 2012 - Časopis Týden přinesl informace o podezřelých okolnostech kontraktu mezi SSHR a Viktoriagruppe. Firma podle týdeníku nedodala správě včas dohodnuté množství paliv, SSHR ale souhlasila s uzavřením dodatku, díky němuž pak Viktoriagruppe nemusela platit vysoké penále.

Červenec 2014 - Kontrola ve skladu Viktoriagruppe v bavorském Kraillingu ukázala, že chybí 700.000 litrů nafty z českých zásob. Palivo musela firma doplnit, což SSHR zkontrolovala. Správa firmě navíc udělila půlmilionovou pokutu a snížila částku za skladování.

Září 2014 - České pobočce Viktoriagruppe měly být kvůli dluhům na daních (podle Aktuálně.cz ve výši 350 milionů korun) obstaveny účty, finanční úřad ale zjistil, že konta jsou prakticky prázdná.

Konec září 2014 - Další kontrola SSHR v Kraillingu ukázala, že opět chybí část paliv, zhruba pět milionů litrů nafty. V Německu firma skladovala čtyři pětiny paliva od SSHR.

2. října 2014 - Informace o potížích Viktoriagruppe se objevily v českých médiích. SSHR sdělila, že eviduje neproplacené faktury a že předseda správy Pavel Švagr už informoval o situaci vládu.

22. října 2014 - Server Aktuálně.cz uvedl, že stát odváží zásoby z českých skladů Viktoriagruppe do státního podniku Čepro; pohonné hmoty tam byly přemístěny do konce listopadu 2014. Německé sklady byly pod dozorem bavorské celní správy.

8. prosince 2014 - Mateřská společnost Viktoriagruppe na sebe v Německu podala insolvenční návrh.

23. ledna 2015 - Švagr informoval, že insolvenční správce Viktoriagruppe neuznal, že nafta uložená v Kraillingu patří ČR.

13. února 2015 - Premiér Bohuslav Sobotka požádal německé úřady o spolupráci při zajištění převozu zásob ropy, které má ČR v německých zásobnících Viktoriagruppe.

24. března 2015 - U soudu v Bavorsku se sešla schůze věřitelů firmy, SSHR se přihlásila o 300 milionů korun přímo, dalších 1,2 miliardy pak činí pohledávka za naftu uskladněnou v Kraillingu.

26. března 2015 - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek požádal německou vládu, aby upozornila soudce i insolvenčního správce firmy, že by nafta v Kraillingu mohla být majetkem ČR.

21. dubna 2015 - Insolvenční správce Mirko Möllen před soudem předběžně popřel všechny pohledávky ČR vůči Viktoriagruppe. Sobotka řekl, že Česko se bude o naftu soudit.

11. června 2015 - Právo napsalo, že někdejší ředitel SSHR Ladislav Zabo přišel po podpisu dodatku smlouvy s Viktoriagruppe o přesunu nafty do Německa o bezpečnostní prověrku. Zřejmě to bylo důvodem jeho rezignace na podzim 2011.

23. listopadu 2015 - Lidové noviny uvedly, že nový majitel Viktoriagruppe (firma Cioltit) nabízí státu spolupráci. Cílem je ochránit společné zájmy a zabránit škodám státu i akcionářů.

17. prosince 2015 - SSHR uvedla, že v Německu podala trestní oznámení na neznámého pachatele v kauze Viktoriagruppe. Jde o podezření ze spáchání trestného činu podvodu a trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku.

18. února 2016 - Podle informace týdeníku Dotyk si ČR může ze skladu Viktoriagruppe v německém Kraillingu odvézt zásoby nafty za více než miliardu korun, ke kterým se nemohlo dostat. Podle týdeníku ale získat naftu zpět nebude jednoduché. Insolvenční správce totiž stanovil termín odvozu do 30. dubna, ale již dříve přiznal, že odvoz nafty zabere šest až osm měsíců. Zároveň ale správce ještě neuznal, že nafta skutečně ČR patří.