Český podnik Czech Sport Aircraft staví v USA středisko za milion dolarů

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft Zdroj: Czech Sport Aircraft

Letoun SportCruiser od kunovické firmy Czech Sport Aircraft
2
Fotogalerie

Společnost Czech Sport Aircraft (CSA), český výrobce lehkých sportovních letadel z Kunovic na Uherskohradišťsku, staví podnik za milion dolarů na Floridě. Už v srpnu na letišti v americkém Sebastianu otevře své prodejní a servisní středisko. Kunovická firma tak bude působit přímo na trhu, kde už dnes létá 300 jejích lehkých sportovních letadel.

"Kromě prodeje našich letadel by mělo středisko zajišťovat i distribuci náhradních dílů a přiměřený zákaznický servis," řekl serveru Euro.cz výkonný ředitel CSA Martin Jurík. Záměr firma realizuje s americkým partnerem Cruiser Aircraft. "Investici na rozběh aktivit realizujeme z úvěrových prostředků našeho finančního partnera. Počáteční vklad na rozběh distribučních aktivit odhadujeme na jeden milion dolarů," dodal Jurík.

Servisní středisko by mělo zaměstnávat 70 až 100 lidí. Město Sebastian podle serveru očekává od nového provozu v hangáru zabírajícím 1500 čtverečních metrů roční příjem 45 tisíc dolarů. CSA chce svou přítomností na Floridě rozvíjet své aktivity na americkém trhu. V roce 2015 tam firma prodala 16 lehkých sportovních letadel, loni 32 a pro letošek je v plánu 39 letounů.

"Segment general aviation, do něhož patříme, je v USA velmi oblíbený a pro leteckou veřejnost velmi populární. V dnešní době létají v tomto segmentu v USA desítky tisíc letounů, které jsou starší více než 30 let a čekají na výměnu," doplnil Jurík.

Nosným pilířem výrobního portfolia CSA jsou lehké sportovní dvoumístné letouny PS-28 Cruiser a SportCruiser. Slouží pro základní letecký výcvik i pro rekreační létání. Loni jich firma vyrobila 40. Roční tržby společnosti, která vznikla v roce 2008 a má kolem 80 zaměstnanců, se pohybují kolem 80 milionů korun.