Český průmysl se vrátil k solidnímu růstu, jeho tempo překvapilo analytiky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Vekra

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ilustrační foto
15
Fotogalerie

Průmyslová výroba v květnu opět nabrala dech a po dubnovém poklesu vzrostla meziročně o 8,1 procenta. Letošní květen byl přitom o jeden pracovní den kratší než loňský. Analytici počítali s výrazně nižším růstem. V květnu se dařilo především výrobě aut, která rostla o 14,2 procenta. Naproti tomu výroba elektřiny klesla o 2,8 procenta. Proti dubnu se výroba zvýšila o 3,3 procenta.

Za předchozí dubnový pokles o 2,5 procenta mohl kalendář, letošní duben měl o tři dny méně než loňský. Analytici předpokládali, že v květnu zase průmysl ožije a vzroste. Růst ale odhadovali mezi třemi až čtyřmi procenty.

"Květnová data z průmyslu potvrzující dominantní postavení průmyslové výroby v rychle rostoucí české ekonomice," uvedl k "překvapivě silnému růstu" průmyslu ekonom skupiny Roklen Michal Šoltés. Dosavadní automobilová výroba v Česku navíc podle něj naznačuje, že loňská rekordní produkce může být letos překonána. Za leden až květen podle statistiků průmyslová výroba vzrostla o 5,6 procenta.

Kromě automobilek se v květnu dařilo také strojírenským podnikům, jejichž výroba vzrostla o 16,1 procenta. Výrobcům elektrických zařízení produkce stoupla o 13,2 procenta. Naproti tomu pokles výroby zaznamenali kromě elektráren a plynáren také těžaři, kterým produkce klesla o 11,5 procenta.

Průmysl svojí vysokou dynamikou více než dvojnásobně pokořil očekávání analytiků.  Největším tahounem průmyslu se opět stal  automobilový průmysl s meziročním růstem 14,2 procenta, kterému se dařilo především díky rostoucí poptávce po autech v Evropě. Dalšími tahouny byla výroba strojů a zařízení a výroba elektrických zařízení,“ řekl ekonom UniCredit Jiří Pour. 

Průmyslovým podnikům se také v květnu dařilo sjednávat nové zakázky. Po dubnovém propadu se hodnota nových zakázek meziročně zvedla o 9,5 procenta. Tuzemských zakázek přibylo meziročně osm procent, zahraničních 10,2 procenta. Ke zvýšení přispěla zejména výroba elektrických zařízení s růstem o 18,2 procenta a výrobci počítačů s růstem o 21,9 procenta. Zakázky ale ubyly oděvním firmám, pokles u nich představoval 8,1 procenta.

Tržby průmyslových výrobců po dubnové stagnaci v květnu vzrostly meziročně o 12 procent. Rychleji rostly tržby z vývozu (13,7 procenta) než ty domácí (9,8 procenta).

V průmyslových podnicích, které zaměstnávají více než 50 lidí, se v květnu zvýšil meziročně počet zaměstnanců o dvě procenta. Jejich průměrná mzda činila 32 939 korun a proti loňskému květnu byla o 9,2 procenta vyšší.