Český výrobce nákupních vozíků a zařízení prodejen měl loni rekordní tržby

Kontejnery pro Deutsche Post z hněvotínské firmy Wanzl

Kontejnery pro Deutsche Post z hněvotínské firmy Wanzl Zdroj: ctk

Kontejnery pro Deutsche Post z hněvotínské firmy Wanzl
Kontejnery pro Deutsche Post z hněvotínské firmy Wanzl
3
Fotogalerie

Společnost Wanzl, která v Hněvotíně u Olomouce vyrábí nákupní vozíky či manipulační zařízení například pro logistické firmy a internetové obchody, loni i díky zprovoznění nového závodu vzrostly celkové tržby meziročně o třetinu z 740 milionů korun v roce 2016 na rekordních 981 milionů korun. Zisk společnosti ale klesl na necelých 37 milionů korun z 57,4 milionu korun v roce 2016. Informaci firma uvedla ve výroční zprávě.

"Tržby z vlastní výroby vzrostly oproti roku 2016 o 50 procent, a to jak díky rozběhu výroby v novém závodě 2D dílů, tak především v rozvíjející se oblasti výrobků pro logistiku a průmysl," uvedl ve výroční zprávě jednatel společnosti Wanzl Roman Adami.

Společnost Wanzl loni v Hněvotíně dokončila investici za 200 milionů korun do rozšíření svého výrobního závodu. Díky této investici se zvýšil počet zaměstnanců podniku. "Oproti roku 2016 se evidenční stav zaměstnanců firmy navýšil na 435 pracovníků," podotkl Adami. Před zprovozněním nového závodu společnost Wanzl v Hněvotíně zaměstnávala 350 lidí.

Nová výrobní hala má plochu 6500 metrů čtverečních. V následujících letech bude v Hněvotíně soustředěna veškerá evropská výroba drátěných roštů určených pro výrobu nákupních vozíků koncernu Wanzl. Volba na hněvotínský závod padla i kvůli tomu, že nabízí velmi dobrý poměr nákladů a vzdálenosti k hlavním zákazníkům koncernu. Zásluhou investice postupně vznikne zhruba 140 pracovních míst.

Pobočka Wanzl pro Českou republiku byla založena v roce 1991 v Olomouci. Firma nejdřív sídlila v pronajatých kancelářích v Olomouci, o pět let později byl v Hněvotíně otevřen i výrobní závod. Později byl rozšířen o další výrobní halu a galvanovnu, v roce 2016 byla přistavěna další výrobní hala, která byla následně vybavena technologií.

Wanzl v Hněvotíně vyrábí přepravní kontejnery, vozíky, paletové nástavce, drátěné polotovary pro výrobu nákupních vozíků či košíků. Část výrobků firma sama kompletuje do konečné podoby a zajišťuje prodej, montáž a servis výrobků koncernu Wanzl, jako jsou regálové systémy, pokladní boxy či zařízení pro logistiku a průmysl.

Koncern Wanzl je největším výrobcem nákupních vozíků na světě, ročně jich vyrobí přes tři miliony. Skupina Wanzl zaměstnává zhruba 4900 lidí ve 27 pobočkách i obchodních zastoupeních na celém světě a 13 výrobních závodech v Německu, Francii, Číně, USA, Kanadě, Británii a ČR.