ČEZ a EPH se perou o prodej plynu v Praze

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Chaloupka Miroslav/Sedmicka

Bitva o 400 tisíc pražských odběratelů zemního plynu a 8,5 miliardy korun ročních tržeb vrcholí. Dnes vyprší termín, dokdy musí Rada hlavního města Prahy rozhodnout o koupi podílu v Pražské plynárenské od firmy E. ON. Zároveň by podle usnesení zastupitelstva měla rada začít jednat s potenciálními zájemci o odkupu části firmy, která prodává plyn koncovým zákazníkům.

Souboj o lukrativní byznys by spolu měly svést podle informací deníku E15 především Energetický a průmyslový holding (EPH) a ČEZ. Oba už Praze nabídly, že podíl od E. ON převezmou a po rozdělení společnosti na distribuci a obchod provedou i finanční vypořádání.

ČEZ je připraven zaplatit Praze po odečtení 2,1 miliardy korun, za nákup podílu E. ON navíc až 1,9 miliardy. EPH o konkrétní částce nehovoří. „Ve chvíli, kdy není jasné, jaká část dluhu, pohledávek, závazků nebo majetku bude v jedné a druhé části, není používání konkrétních částek ničím jiným než marketingovou fabulací,“ řekl deníku E15 šéf EPH Daniel Křetínský.

„Vidíme v transakci potenciál, jak dál růst v segmentu maloobchodu s plynem,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. ČEZ je největší alternativní dodavatel plynu s 317 tisíci klienty. Analytici ale pochybují, že by zákaznický kmen Pražské plynárenské měl hodnotu čtyř miliard.

Praha je pro EPH vstupem na maloobchodní trh

Pro EPH by nákup v Praze znamenal vstup na maloobchodní trh. Zatím se soustřeďuje na velké odběratele, obsluhuje necelých šest tisíc klientů. „Mohu potvrdit, že na český trh dodávek plynu koncovým zákazníkům vstoupíme mnohem razantněji. Chceme, aby se tak stalo prostřednictvím Pražské plynárenské,“ dodal Křetínský.

Potíž spočívá v tom, jak město zatím celou transakci připravuje. Na výběr investora pro obchodní část Pražské plynárenské dosud nevypsalo veřejnou soutěž. A zda to udělá, nechce magistrát sdělit, protože by tím poškodil své zájmy při obchodním jednání. Není proto jasné, na základě jakých kritérií by město kupce plynárenských akcií vybíralo.

Praha si ponechá byznys distribuce plynu

Jisté je, že Praha si chce ponechat z Pražské plynárenské jen byznys distribuce plynu. „Distribuce jako regulovaná činnost představuje nižší riziko, v podstatě by šlo o dividendovou položku v portfoliu města,“ vysvětluje Jiří Gavor, partner poradenské společnosti ENA.

Koupě obchodní části Pražské plynárenské by výrazně posílila hospodaření ČEZ a EPH. Ve srovnání s loňskými osmimiliardovými tržbami plynáren byly výnosy ČEZ z prodeje plynu koncovým zákazníkům zhruba poloviční.

EP Energy Trading loni utržil 3,7 miliardy korun. Mezi zájemci o pražský obchod s plynem jsou i německý koncern EnBW, který vlastní Pražskou energetiku, a společnost KKCG Karla Komárka.