ČEZ chce postavit v Polsku větrné elektrárny

větrná elektrárna

větrná elektrárna Zdroj: CEZ

Česká energetická firma ČEZ plánuje do roku 2015 postavit v Polsku tři větrné farmy s celkovou kapacitou 175 megawattů

Polský list Rzeczpospolita citoval odcházejícího ředitele ČEZ v Polsku Kamila Čermáka, který rovněž uvedl, že firma připravuje i další projekty z oblasti obnovitelných zdrojů energie. Celková kapacita výroby nových projektů by v dlouhodobém výhledu mohla činit až 700 MW. ČEZ zatím v Polsku neprovozuje žádnou větrnou elektrárnu.

Zhruba devadesát procent elektřiny vyrobené v Polsku nyní pochází z uhlí. Země musí do roku 2020 podle nařízení Evropské unie zvýšit podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů na celkové výrobě na nejméně 15 procent. V současnosti tvoří instalovaná kapacita větrných elektráren asi 2000 MW, což je více než pět procent celkové kapacity výroby v zemi, napsala agentura Reuters.

ČEZ již dříve uvedl, že jeho hlavním cílem v Polsku je získat podíl v obnovitelných zdrojích, především ve větrné energii. V roce 2011 koupila firma většinový podíl v polském developerovi větrných parků Eco - Wind Construction. Developer má ve svém portfoliu celkem 15 projektů, které mají celkovou kapacitu až 700 megawattů.