ČEZ chystá personální rošádu v Bulharsku

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia

Obsazení dozorčí rady společnosti ČEZ Electro Bulgaria má projít významnými změnami. Bulharská společnost Inercom, která má zájem o koupi aktiv ČEZ v zemi v odhadované hodnotě 8,3 miliardy korun, nominuje do dozorčí rady svou majitelku Ginku Varbakovovou a další tři zástupce firmy. Ke změnám má dojít i v dozorčí radě společnosti ČEZ Razpredelenie Bulgaria. 

Vyplývá to z interních podkladů pro valnou hromadu bulharských společností české polostátní skupiny, která se koná 27. listopadu. Dokument, který zveřejnil bulharský server Mediapool, podepsali oba místopředsedové představenstva ČEZ Martin Novák a Tomáš Pleskač. Aby ale mohli nominanti Inercomu nahradit české manažery v dozorčích radách společností, v nichž ČEZ drží 67 procent akcií, musí Inercom splnit prodejní podmínky kontraktu.

Podle minoritního akcionáře ČEZ Michala Šnobra Inercom podmínky nesplní. „S nejvyšší pravděpodobností nebudou naplněny podmínky prodeje ze strany kupující společnosti Inercom, prodej tedy padá pod stůl. Ke změně v orgánech ČEZ Electro Bulharsko tak nedojde,“ prohlásil Šnobr pro deník E15.

Hlavní postavou personálních změn je majitelka Inercomu Varbakovová. „Nominace paní Varbakovové i dalších osob do dozorčí rady ČEZ Electro Bulgaria je na základě legitimního požadavku společnosti Inercom. Společnost ČEZ tímto krokem plní své závazky vyplývající ze stávající smlouvy o prodeji akcií se společností Inercom,“ vysvětlila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Celou transakci ale stále znemožňuje zákaz bulharského antimonopolního úřadu, podle kterého by Inercom získal dominantní postavení na trhu. Proti zákazu se odvolal ČEZ i Inercom, spor posoudí bulharský nejvyšší správní soud. Podle Lidových novin se bude kauzou zabývat až 14. května příštího roku.