Jaderná elektrárna Dukovany odstavila čtvrtý blok, kontrola potrvá několik dní

Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany Zdroj: Jiří Sedláček, CC BY-SA 4.0

Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany
9
Fotogalerie
Jaderná elektrárna Dukovany znovu odstavila čtvrtý blok kvůli kontrole jednoho z parogenerátorů a případnému odstranění závady. Dvouměsíční plánovaná odstávka tohoto bloku skončila v pátek. Energetici při následných testech zjistili mírně odlišné parametry u parogenerátoru, proto přerušili najíždění bloku do plného provozu, řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Harmonogram prací zatím firma ČEZ neoznámila. Podle předběžných informací potrvají několik dnů.

Čtvrtý blok přestal dodávat elektřinu do sítě v 11:42. Zbývající tři bloky elektrárny jsou v provozu. Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývají pětinu spotřeby elektřiny v Česku.

V pátek nad ránem připojili energetici ve čtvrtém bloku generátor prvního turbosoustrojí, druhý připojili v neděli. Nesoulad parametrů v části primárního okruhu podle mluvčího zjistili při standardních kontrolách a testech, jichž se provádějí desítky. "Cílem těchto kontrol je před uvedením bloku na plný výkon otestovat a odzkoušet všechna zařízení při testovacím tlaku," uvedl.

Jedna z diagnostických metod podle Bezděka ukázala mírně odlišné parametry u jednoho z parogenerátorů. "V rámci konzervativního přístupu dnes dopoledne proto odborníci rozhodli o kontrole stavu a případném odstranění závady," uvedl.

Plánované odstávky bloků s výměnou části paliva, kontrolami a úpravami zařízení už byly letos v Dukovanech tři. Čtvrtý blok Dukovan byl tento rok dvakrát odstaven krátkodobě. V dubnu stál devět dní kvůli kontrole zařízení sekundární části potrubí parogenerátoru, ze stejného důvodu byl následně krátce odstaven i třetí blok. Další červencová několikadenní odstávka čtvrtého bloku byla kvůli údržbě jednoho z cirkulačních čerpadel.

Elektrárna Dukovany loni vyrobila 11,9 terawatthodiny (TWh) elektřiny. V provozu je od roku 1985.