ČEZ nevyhověl námitkám Arevy, vyřazení z tendru na Temelín platí

Temelín

Temelín Zdroj: Sedmicka

Energetická společnost ČEZ nevyhověla námitkám francouzské firmy Areva vůči vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. Sdělil to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. V tendru zůstávají americko-japonská firma Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200, které tvoří Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress. Areva se chce proti rozhodnutí ČEZ odvolat a vyzvala k pozastavení tendru.

„Dne 19. října ČEZ obdržel od uchazeče Arevy námitky proti vyloučení ve veřejné zakázce na dostavbu bloků Temelín 3 a 4. ČEZ dnešním dnem ve lhůtě podle zákona o veřejných zakázkách a po pečlivém posouzení jednotlivých důvodů námitkám nevyhověl,“ uvedl mluvčí.

ČEZ firmě Areva 5. října oznámil, že nenaplnila v nabídce zákonné a další požadavky na stavbu dvou bloků Temelína, které představovaly předem definovaná vylučovací kritéria. „Jelikož tendr probíhá podle zákona o veřejných zakázkách, její nabídka musela být z dalšího řízení vyřazena a společnost Areva vyloučena,“ dodal mluvčí.

ČEZ podle něj přesně a detailně specifikoval společnosti Areva důvody pro vyřazení její nabídky, jde o důvody jak obchodní, tak i zákonné a jsou zásadního charakteru.

Jan Žižka: Budou Francouzi chybět? Jak komu

Areva je podle svého prohlášení přesvědčena, že její nabídka splňuje zákonné požadavky. Nyní proto využije všechny právní prostředky, které má v rámci legislativy České republiky i Evropské unie, a bude se snažit vrátit do tendru zpět. Prvním krokem bude podání odvolání proti rozhodnutí ČEZ u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Areva poukázala na to, že u takto důležitého projektu naprosto chyběl dialog, čehož lituje.

Kříž zároveň uvedl, že ČEZ nebude zveřejňovat ani komentovat konkrétní důvody, které vedly k vyloučení uchazeče z důvodu dodržení korektnosti tendru.

Deník Dnes již dříve napsal, že za vyřazením Arevy z tendru je skutečnost, že nabídka Francouzů negarantovala fixní cenu dodávky či občas ignorovala český atomový zákon.

Náklady na dostavbu temelínské elektrárny se odhadují na 200 až 300 miliard korun. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být hotova nejpozději v roce 2025. Vítěz tendru má být vybrán v příštím roce.