ČEZ oficiálně požádal o souhlas s dostavbou Temelína

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Profimedia.cz

Energetický gigant ČEZ dnes požádal Státní úřad pro jadernou bezpečnost o povolení pro stavbu dvou nových jaderných bloků v Temelíně. Společnost tak ukončila pětileté přípravné práce a je připravena na proces k získání licence. Podnik zároveň zveřejnil zadávací bezpečnostní zprávu, kterou dostal úřad k posouzení.

„Stejně jako u výběrového řízení nebo posuzování vlivů na životní prostředí je i v procesu licencování naším cílem maximální otevřenost a transparentnost. Proto zveřejňujeme celou zadávací bezpečnostní zprávu a veřejnost tak získá volný přístup ke klíčovému dokumentu,“ uvedl ředitel útvaru výstavba jaderných elektráren ČEZ Petr Závodský.

Bezpečnostní zpráva má přes 830 stran a podílelo se na ní 35 odborníků z ČEZ i dalších institucí. Při zpracování vycházeli z požadavků a doporučení Mezinárodní agentury pro atomovou energii a další mezinárodní praxe týkající se základní osnovy, struktury a požadavků na obsah zprávy.

Proces povolení umístění jaderného zařízení je správním řízením a Státní úřad pro jadernou bezpečnost má právo jej kdykoliv přerušit a požádat o doplnění požadovaných údajů. „Společnost ČEZ je připravená maximálně spolupracovat,“ dodal mluvčí podniku Ladislav Kříž.

ČEZ na dostavbu třetího a čtvrtého bloku Temelína vypsal soutěž. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však minulý týden uvedl, že firma nemůže s případným vítězem tendru podepsat smlouvu, dokud antimonopolní úřad nerozhodne o odvolání francouzské Arevy kvůli jejímu vyřazení z tendru. V posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200 ale ČEZ může pokračovat.