ČEZ prodal Slovnaftu podíl v elektrárně, která patří k bratislavské rafinérii

Rafinérie Slovnaft v Bratislavě

Rafinérie Slovnaft v Bratislavě Zdroj: Slovnaft

Rafinérie Slovnaft v Bratislavě
Rafinérie Slovnaft v Bratislavě
Rafinérie Slovnaft v Bratislavě
Rafinérie Slovnaft v Bratislavě
5
Fotogalerie

Slovenská rafinerie Slovnaft získala plnou kontrolu nad tepelnou elektrárnou ve svém areálu, v níž měla podíl i česká elektrárenská společnost ČEZ. Slovnaft dnes podepsal dohody o koupi 75,5 procenta ve společnosti CM European Power Slovakia, ve které tak bude mít stoprocentní podíl, oznámil ČEZ. Společnost CM European Power Slovakia je majitelem a provozovatelem elektrárny.

Slovnaft kupuje podíl 24,5 procenta od firmy ČEZ a podíl 50 procent od společnosti CM European Power International. Ta je společným podnikem ČEZ a maďarské energetické skupiny MOL, do které Slovnaft patří.

"Nenaplnil se původní záměr tohoto společného projektu s MOL zahájeného v roce 2008, což byla společná výstavba paroplynových elektráren ve čtyřech státech střední a jihovýchodní Evropy - Maďarsku, Slovensku, Chorvatsku a Slovinsku. První významnou investicí měla být zamýšlená výstavba dvou paroplynových cyklů (CCGT) v rafinerii skupiny MOL v Bratislavě a v Maďarsku v rafinerii Százhalombatta.

Z důvodu následného propadu cen elektřiny a povolenek se dané investice nerealizovaly. Firma tak nenaplnila svůj záměr, a tak prodáváme svůj podíl zpět MOL a chceme se v zahraničí dál soustředit na rozvoj OZE," sdělil mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Elektrárna zásobuje rafinerii Slovnaft teplem a elektřinou, má instalovaný výkon 174 megawattů.

Kříž také uvedl, že na Slovensku se ČEZ nadále věnuje prodeji elektřiny a plynu zákazníkům ve všech segmentech, tedy domácnostem, malým a středním firmám i velkoodběratelům, což jsou významné průmyslové podniky.