ČEZ rozprodává své polské firmy

Logo elektrárenské společnost ČEZ na budově obchodního centra Brumlovka v Praze-Michli.

Logo elektrárenské společnost ČEZ na budově obchodního centra Brumlovka v Praze-Michli. Zdroj: profimedia.cz

Šéf ČEZ Daniel Beneš
Polská černouhelná elektrárna a teplárna Chorzów.
Polská černouhelná elektrárna a teplárna Skawina.
4
Fotogalerie

Energetická skupina ČEZ začala hledat zájemce o svých pět firem v Polsku. Jsou mezi nimi i černouhelné elektrárny a současně teplárny Skawina a Chorzów.

Prodej polského majetku je součást strategie, kterou polostátní skupina schválila loni. Po obdržení písemného potvrzení zájmu investorů je ČEZ vyzve k podání nezávazné nabídky. Společnost o tom informovala na webu. Firmy podnikající v moderních energetických službách (ESCO) si ČEZ ponechá, chce je rozvíjet doma i v zahraničí.

Skawina je druhým největším dodavatelem tepla do Krakova a Skawiny, Chorzów je jedním z největších dodavatelů tepla do Katovic a dalších městských aglomerací ve Slezsku. Loni dohromady vyrobily 2433 gigawatthodin elektřiny a 5366 terajoulů tepla. Obě elektrárny mají technologie pro spoluspalování biomasy.

Kromě Skawiny a Chorzówa včetně projektu Chorzów II zvažuje ČEZ prodat i firmy CEZ Produkty Energetyczne Polska a CEZ Polska.

Společnosti OEM Energy, Metrolog a Euroklimat spadající pod konsorcium ESCO firem ČEZ Elevion Group nejsou předmětem prodeje.