Fond skupiny ČEZ pumpuje další peníze do německé platformy pro solární instalace

Digitální platformu Zolar při pořizování fotovoltaické elektrárny a bateriových systémů využívají tisíce německých zákazníků.

Digitální platformu Zolar při pořizování fotovoltaické elektrárny a bateriových systémů využívají tisíce německých zákazníků. Zdroj: Zolar

Zolar chce získané peníze využít k dalšímu rozvoji svého byznysu, který propojuje zájemce o fotovoltaiku a bateriové systémy s dodavateli a instalačními firmami.
Rok po nákupu minoritního podílu v německé společnosti Zolar stojí fond Skupiny ČEZ Inven Capital v čele investorů zvyšujících finanční účast o dalších patnáct milionů euro.
Inven Capital získal v Zolar minoritní podíl loni v září. Současná dodatečná investice je vyhrazena pětici stávajících investorů.
4
Fotogalerie

Právě rok po nákupu menšinového podílu ve fotovoltaické společnosti Zolar stojí venture kapitálový fond Skupiny ČEZ Inven Capital v čele investorů, kteří zvyšují svou finanční účast v německém podniku o dalších patnáct milionů euro, bezmála 400 milionů korun. Informaci potvrdila deníku E15 mluvčí skupiny ČEZ Alice Horáková.

Zolar chce získané peníze využít k dalšímu rozvoji své platformy, která propojuje zájemce o fotovoltaiku a bateriové systémy s dodavateli a instalačními firmami. Zároveň chystá expanzi do zahraničí.

„Nový kapitál nám umožní stát se hlavní platformou pro ty, kdo chtějí přejít na čistou energii prostřednictvím solárních systémů. Své aktivity chceme také rozšířit do zahraničí a etablovat se jako poskytovatel dat,“ říká Alexander Melzer, zakladatel a generální ředitel Zolaru. 

„Stejně jako si u nás zákazník vybírá na míru šité technické řešení, můžeme jej prostřednictvím platformy propojit s konkrétním certifikovaným živnostníkem či malou firmou, kteří mu zvolenou elektrárnu nainstalují podle jeho časových možností a preferencí,“ doplnil Melzer. Odpadá tak častý problém, kdy firmy dodávající solární systémy mají techniky zahlcené objednávkami, takže zákazník musí na instalaci dlouho čekat.

Společnost Zolar je digitální platforma, kterou při pořizování fotovoltaické elektrárny a bateriových systémů využívají tisíce zákazníků napříč Německem. 

„Současné kolo interního financování považujeme za vyjádření důvěry, že se Zolar dokáže posunout na další úroveň,“ uvedl Tomáš Pleskač, člen představenstva ČEZ a ředitel divize Obnovitelné zdroje a distribuce.

„Zatímco hospodářství hrozí v důsledku pandemie recese, trh s fotovoltaickými zařízeními reaguje anticyklicky růstem. Výsledkem je, že se lidem daří dosáhnout energetické nezávislosti a zároveň zvyšovat hodnotu svého majetku,“ uvedl Petr Míkovec, výkonný ředitel společnosti Inven Capital. „To vytváří skvělé příležitosti pro Zolar, což potvrzuje i stoprocentní růst ročních tržeb,“ dodal.

Peníze na další rozvoj Zolaru poskytne pětice stávajících investorů, mezi něž patří německé fondy BayWa RE Energy Ventures a Heartcore Capital, norská Statkraft Ventures a globální investiční firma Partech. Zvýšení o patnáct milionů eur inicioval právě český fond Inven Capital. Celková výše investičního kola Series B zahájeného v roce 2019 tak dosáhne 25 milionů euro. Kolik už tuzemský fond do start-upu investoval a jaký podíl nyní drží, ČEZ neuvedl.

Poptávka německých domácností po fotovoltaice loni vzrostla na 78 500 nových solárních instalací, což podle mezinárodní analytické společnosti EuPD Research představuje meziroční růst o 41 procent. Čím dál více zákazníků dává přednost kombinaci fotovoltaické elektrárny s bateriovým systémem ukládání. Těch bylo loni instalováno přes 65 tisíc, o tři čtvrtiny více než v roce 2017.

Fotovoltaiku si v Německu podle odhadů tamní asociace BSW Solar pořídilo jen něco přes deset procent z více než patnácti milionů domácností obývajících samostatný dům. Na trhu se tak otevírá obrovská příležitost.