ČEZ sbírá nabídky na rumunská aktiva. Přesahují miliardu eur

Šéf ČEZ Daniel Beneš

Šéf ČEZ Daniel Beneš Zdroj: jiři koťátko

Šéf ČEZ Daniel Beneš
Logo společnosti ČEZ pod vedením vysokého napětí
3
Fotogalerie

Polostátní energetické skupině ČEZ by se mohlo podařit prodat rumunský byznys až za 1,3 miliardy eur, zhruba 33 miliard korun. Informuje o tom tamní list Ziarul Financiar.

„Informaci nemohu potvrdit ani vyvrátit. Divestiční proces nekomentujeme,“ sdělila mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Mezi zájemce patří rumunské společnosti Hidroelectrica a Electrica, australský investor Macquarie, DWS ze skupiny Deutsche Bank, OMV Petrom a maďarská MVM.

„Predikci jsme cílovali do rozmezí 25 až 30 miliard korun, respektive spíše k horní hranici rozpětí. Výše naznačenou cenu tak vnímáme pozitivně,“ uvádí analytik Fio banky Jan Raška.

Klíčový majetek ČEZ v Rumunsku představuje distribuční společnost, větrné parky o výkonu 600 megawattů a firma TMK Hydroenergy Power, která provozuje čtyři menší vodní elektrárny. Na prodej je sedm firem. Investoři přitom mohou dát nabídku na veškerý prodávaný byznys nebo jen na vybraná aktiva.

ČEZ uvažoval o prodeji části větrného parku v Rumunsku už před několika lety, z transakce ale sešlo. Skupina už dříve opustila bulharský trh, jejím záměrem je stáhnout se z Polska a Turecka a soustředit se na investice v Česku.