ČEZ se chce zbavit Počerad, kvůli sporu o uhlí

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: Sedmicka

Energetická společnost ČEZ se chystá prodat tepelnou elektrárnu Počerady. Vyčlení ji za tímto účelem do samostatné dceřiné společnosti. Důvodem je spor s Czech Coalem o dodávkách uhlí pro Počerady od roku 2013. Firma o tom informovala na svých internetových stránkách.

ČEZ již založil dceřinou společnost Elektrárna Počerady a elektrárnu do ní chce převést do konce roku. Vyčlenění aktiv podléhá schválení valnou hromadou ČEZ.

Podle lednových spekulací se ale o prodeji znovu začalo jednat. Pokud by se obě strany nedohodly, budou Počerady od příštího roku bez paliva a Czech Coal přijde o významného zákazníka. Dohoda je proto pravděpodobná a je možné, že její součástí bude i prodej Chvaletic, uvedl server Patria.

„Vyčlenění elektrárny Počerady umožní flexibilitu ve strategických jednáních o dodávkách paliva pro klasické elektrárny ČEZ s externími dodavateli pro období po roce 2012 a dovolí jeho případný prodej či směnu, pokud se k tomu vedení společnosti ČEZ rozhodne,“ uvedl ČEZ. O elektránu má zájem například společnost EPH.

ČEZ a Czech Coal vedou pět let spory kvůli novému kontraktu na uhlí pro Počerady, který vyprší letos. Prodej elektrárny společnost naznačila již dříve. Mezi zájemce patří Czech Coal a také Energetický a průmyslový holding (EPH). „Nedomnívám se, že ČEZ je schopen za elektrárnu Počerady dostat její plnou cenu. Pokud ale bude zvažovat divestici, budeme prezentovat naši nabídku a věříme, že muže být úspěšná vůči konkurenční nabídce,“ uvedl ve čtvrtek na energetickém fóru šéf EPH Daniel Křetínský.

Počeradská elektrárna

Hnědouhelná elektrárna Počerady o výkonu tisíc megawattů se má do roku 2013 proměnit v duální energetický zdroj.Hnědouhelná elektrárna Počerady o výkonu tisíc megawattů se má do roku 2013 proměnit v duální energetický zdroj.|ctk

Elektrárna Počerady provozuje pět bloků s instalovaným výkonem 5×200 megawattů. Do provozu byly jednotlivé bloky uváděny v letech 1970 - 1977, v 90. letech byla elektrárny odsířena a její provoz ekologizován. Ročně elektrárna vyrobí zhruba šest TWh elektřiny spalováním hnědého uhlí z pět kilometrů vzdáleného lomu Vršany.