ČEZ se dohodl s Tykačem, nakoupí uhlí za skoro 200 miliard

Elektrárna Počerady

Elektrárna Počerady Zdroj: Sedmicka

Elektrárenská firma ČEZ ukončí letitý spor se společností Czech Coal, se kterou podepíše kontrakt na dodávky uhlí pro elektrárnu Počerady. Hodnota kontraktu se může ve finále vyšplhat až ke 200 miliardám korun.

„Dohoda je hotová, čeká se jen na slavnostní podpis smlouvy,“ sdělil zdroj z vedení ČEZ. Czech Coal, kterou ovládá finančník Pavel Tykač uzavře s elektrárenskou společností smlouvu na dodávky uhlí na dobu třiceti až padesáti let. Součástí smlouvy je i dohoda o „neútočení“ a ukončení všech současných sporů.

Elektrárně skončila dlouhodobá smlouva na konci loňského roku a obě strany se snažily ceny uhlí pro letošek dohodnout už loni. Společnost Czech Coal několikrát vyjádřila záměr elektrárnu v Počeradech koupit, ČEZ ji ale prodat nechtěl. Největší tuzemská energetická firma se poté dostala do hledáčku Evropské komise, jelikož vzniklo podezření, že firma brání na tuzemském trhu konkurenci. Z toho ji obvinil právě Pavel Tykač, majitel Czech Coal. Nová smlouva by tak zásadním způsobem zlepšila vztahy obou firem.

Vedení ČEZ zítra rovněž rozhodne o tom, komu prodá elektrárnu Chvaletice. O tu se uchází dva zájemci. Prvním je společnost Litvínovská uhelná, která je personálně a majetkově propojena s firmou Czech Coal. Druhým zájemcem je Energetický a průmyslový holding, společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského.

Výběr událostí kolem sporu ČEZ a Czech Coal o dodávky uhlí
29. června 2007 Energetická společnost ČEZ podala u Krajského soudu v Ústí nad Labem žalobu na Mosteckou uhelnou společnost (MUS). ČEZ se žalobou domáhá toho, aby MUS dostála závazku z dohody z roku 2005 a uzavřela s ČEZ dlouhodobou smlouvu na dodávku uhlí. Uzavření smlouvy bylo pro ČEZ nutné vzhledem k chystané obnově elektrárny v Počeradech. Dosluhující elektrárnu chtěl ČEZ nahradit třemi novými tepelnými bloky, dodávky uhlí však měl zajištěny pouze do konce roku 2012.
Výkonný ředitel ČEZ Daniel Beneš řekl, že důvodem obchodní pře jsou limity na těžbu hnědého uhlí. Podle něj žádala uhelná firma, aby ČEZ u politiků prolomení limitů prosadil. Těžební limity podle MUS brání získat další tři čtvrtě miliardy tun uhlí v dole ČSA. Podle ČEZ má MUS i přes neprolomení limitů ještě důl Vršany, kde je uhlí dostatek na více než 40 let.
Podle vyjádření Czech Coal dohoda nebyla uzavřena proto, že ČEZ usilovala o změnu některých předem sjednaných podmínek.
1. října 2007 ČEZ rozšířil žalobu na MUS o požadavek na náhradu škody v případě, že nebude kupní smlouva uzavřena. Dle ČEZ firma Deloitte škodu vyčíslila na 22 miliard korun.
20. prosince 2007 ČEZ potvrdil, že jedná o koupi MUS.
20. ledna 2008 Podle časopisu Týden jednání ČEZ o koupi MUS ztroskotala kvůli požadavkům finančníka Pavla Tykače, který za svůj 49procentní údajně požadoval 20 miliard korun.
Červen 2009 ČEZ podepsal smlouvu na výstavbu paroplynové elektrárny v Počeradech.
27. října 2009 Server Euro.cz napsal, že se ČEZ a Czech Coal dohodly na výměně aktiv, která by měla ukončit jejich spory. ČEZ by údajně měl získat důl ČSA a Czech Coal elektrárnu Počerady. ČEZ uvedl, že jednání dosud nebyla ukončena ani rozhodnuta.
31. května 2012 ČEZ oznámil, že uvažuje o prodeji elektráren Počerady a Chvaletice. Zájem o ně již dříve projevily Czech Coal a Energetický a průmyslový holding (EPH). Důvodem zamýšleného prodeje je nejistota dodávek uhlí od roku 2013.
31. srpna 2012 Czech Coal a EPH podaly závazné nabídky na koupi elektráren Počerady a Chvaletice. ČEZ chce prodejem elektráren také vyřešit šetření Evropské komise (EK) kvůli podezření z omezování konkurence. Kromě Chvaletic a Počerad ČEZ k prodeji nabídl Tisovou spolu s Mělníkem 3 a Dětmarovicemi.
19. prosince 2012 Podle serveru Česká pozice EK údajně usiluje o to, aby se ČEZ dohodl na prodeji některé z uhelných elektráren s Czech Coal. Czech Coal nabídl 16,5 miliardy korun za Počerady, nabídka v prosinci vypršela bez dohody.
26. prosince 2012 Podle České pozice se ČEZ několik dnů před Vánoci dohodl s Czech Coal na dodávkách uhlí. Elektrárna Počerady bude zásobována z dolu Vršany. Podle serveru se ČEZu podařilo vyjednat, že nebude muset Czech Coalu prodat žádnou elektrárnu.
28. února 2013 ČEZ schválil dohodu o narovnání s EK, podle níž by měl prodat některou ze svých uhelných elektráren. Firma uvedla, že se kloní k prodeji elektrárny Chvaletice.
18. března 2013 ČEZ se dohodl s Czech Coal na dodávkách pro Počerady. Dohoda by měla zajistit zásobování Počerad uhlím na 30 až 50 let. Součástí smlouvy je i dohoda o neútočení a ukončení sporů. Dohoda má také řešit opce na prodej Počerad Czech Coalu.

čtk