ČEZ si půjčí miliardu od Goldman Sachs

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: profimedia.org

Energetická společnost ČEZ uzavřela s bankou Goldman Sachs USA bilaterální úvěrovou smlouvu na 40 milionů eur (zhruba jedna miliarda korun). Splatnost úvěru je tři roky a finance budou použity na všeobecné potřeby společnosti ČEZ, uvedla dnes firma bez dalších podrobností na svých internetových stránkách.

ČEZ také v loňském roce uzavřel několik úvěrových smluv. Například s Barclays Bank, Českou spořitelnou, ČSOB a Komerční bankou podepsala firma úvěr v celkovém objemu 255 milionů eur (6,5 miliardy korun). Od Evropské investiční banky si ČEZ loni půjčil 80 milionů eur na dokončení solárních projektů. Další úvěr firma využila na investice v Albánii.

V rámci úsporného programu snížil ČEZ investice do roku 2015 o čtvrtinu na zhruba 300 miliard korun. Firma se chce soustředit hlavně na tuzemské projekty.

Za loňský rok ČEZ čeká pokles čistého zisku zhruba o 15 procent na 40,6 miliardy korun. ČEZ je největší česká energetická firma, jejím majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií.