ČEZ vypnul dodávky proudu z problematické fotovoltaiky u Tábora

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Solární elektrárna ve Vídni.
4
Fotogalerie

Fotovoltaická elektrárna Čekanice u Tábora z majetku skupiny ČEZ od února přestala dodávat proud do sítě. ČEZ tak naplnil prosincové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu, který po polostátní energetické firmě žádá obnovení licenčního procesu pro jihočeskou elektrárnu.

Jde o vyvrcholení letitého sporu o to, zda elektrárna splnila podmínky pro nadstandardní výši státní podpory, na kterou měly nárok fotovoltaiky postavené do konce roku 2009.

„Potvrzujeme, že FVE Čekanice o instalovaném výkonu 4,48 megawattu v tuto chvíli nedodává elektřinu do sítě. Regulátor obnovil řízení o žádosti o změně rozhodnutí o udělení licence,“ říká mluvčí ČEZ Martin Schreier s tím, že vzhledem k probíhajícímu licenčnímu řízení není možné věc blíže komentovat. „Licenční řízení je v tuto chvíli otevřené a nelze předjímat, kdy bude rozhodnuto,“ dodává Schreier.

O neoprávněnosti vyšších dotací pro Čekanice rozhodl Nejvyšší správní soud už v létě loňského roku s tím, že elektrárna nebyla k deklarovanému datu hotová. Obdobně rozhodl i v případě sesterské fotovoltaiky ČEZ v Chýnově. Samotný provoz elektrárny ale běžel dále. Přelom roků 2009 a 2010 byl spojen s poklesem podpory obnovitelných zdrojů v řádu jednotek procent, o rok později podpora propadla ještě masivněji, a to v řádu desítek procent.

ČEZ s potenciální stopkou pro Čekanice počítal, a proto svou investici v elektrárně už dříve odepsal. „ČEZ již na elektrárnu Čekanice vytvořil opravnou položku v objemu 387 milionů korun, což odpovídá celkové hodnotě elektrárny. Problém obecně se týká omezeného počtu solárních parků ČEZ s celkovou instalovanou kapacitou okolo 10 megawattů, což nepředstavuje ani tisícinu celkové instalované kapacity skupiny ČEZ, nejde tak o závažnou událost,“ uvádí analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. 

Kauza započala už v roce 2014. Tehdy kontroloři Státní energetické inspekce prověřovali, zda soláry nepobíraly neoprávněně vysokou podporu krom Čekanic také v Chýnově a Bežerovicích. Protože zjistili, že se tak skutečně stalo, vyměřili ČEZ pokutu. Firma se ale tehdy odvolala, přičemž rozsudek přišel od Nejvyššího správního soudu až loni.