Opce přinášejí vedení ČEZ jen odměny a žádnou motivaci, říká o svolání valné hromady Šnobr

Zdroj: Anna Vacková, E15

ČEZ by měl mít opční program, ale ne v takové formě, v jaké funguje dnes, říká minoritní akcionář a dlouholetý kritik energetické společnosti Michal Šnobr o důvodech, proč jím vedená skupina akcionářů žádá svolání valné hromady Skupiny ČEZ.

Rozhodli jste se svolat valnou hromadu ČEZ, kde chcete projednávat zrušení aktuálního opčního programu pro manažery. Proč?

Myslíme si, že to vůbec není motivační program. Je to pouze další kanál výplaty přímých odměn managementu. Postrádá klíčový moment, který by motivační program měl mít. Manažeři by měli být alespoň částečně postaveni na úroveň akcionářů a být motivováni, aby obchodované akcie společnosti zhodnocovali, a to v dlouhodobějším horizontu. Program, jak je dnes nastaven, tomu vůbec neodpovídá a proto to chceme zrušit.

Jak by se měl motivační program změnit?

Možností je celá řada, nemusí to být opční program tak, jak je postaven. Chceme, aby manažeři nebo vedení vlastnili akcie ČEZ, dokonce aby je nabyli za zvýhodněnou cenu, ale trváme na tom, aby to bylo navázáno na časové parametry. To znamená, že nemohou své zisky realizovat okamžitě, musí akcie nějakou dobu držet, nebo by to mělo být navázáno na nějaké konkrétní manažerské úspěchy nebo plnění plánu firmy. ČEZ nepředkládá žádný dlouhodobý plán, což také považujeme za strategickou chybu.

Bude zrušení opčního programu jediné téma, které chcete na navrhované valné hromadě předložit?

Ne, zrušení stávajícího opčního programu bude bod číslo jedna. Další věci souvisejí s tím, že jsme přesvědčení, že díky růstu cen elektřiny začne rokem 2019 v ČEZ nové období, kdy se cash flow společnosti výrazně zlepší a bude se zlepšovat i v dalších letech. My jako minoritní akcionáři se obáváme, aby se nezopakovala situace z období před deseti lety. Byla spousta problematických akvizic v jihovýchodní Evropě, nepodařené akvizice, na kterých společnost nic nevydělala nebo dokonce prodávala se ztrátou, a některé jsou do dneška Černým Petrem společnosti. Chceme se zabývat aktivně strategií pro následující roky, nejen krátkodobými výhledy. Nechceme aby se v budoucnosti stalo, že vygenerované cash-flow bude úplně zbytečně a nesmyslně přeinvestováno. Dalším bodem bude návrh odvolání a volba členů dozorčí rady, kde zatím nemáme konkrétní představy. Chceme se zabývat i případným prodejem elektrárny Počerady, protože na konci roku 2019 uplyne lhůta kdy se ČEZ musí vyjádřit, zda elektrárnu prodá skupině kolem podnikatele (Pavla, pozn. red.) Tykače. My jako akcionáři si myslíme, že to není dobrý nápad, a chceme to řešit s předstihem.

Jak by ČEZ podle vás měl s elektrárnou naložit?

Požadujeme, aby se detailně probraly možnosti investice do této elektrárny, případně prodloužení její životnosti. Chceme, aby se o všech investicích nerozhodovalo jenom na úrovni představenstva a dozorčí rady, kde nejsou žádní zástupci minoritních akcionářů. Chceme, aby se tato rozhodnutí vrátila znovu na valnou hromadu a řešilo se to tak, jako dříve. To znamená, aby představenstvo muselo předstoupit před všechny akcionáře a muselo zdůvodnit své klíčové kroky. Chceme, abychom k tomu jako akcionáři měli věrohodné podklady, které nám ČEZ odmítá dát a dodnes je nemáme k dispozici od poslední valné hromady.